Volledig scherm
Mevrouw Gillissen met op schoot onder meer de Toverheks en de Kachelman. © Dirk Jan Gjeltema

'Poppenmoeder op leeftijd' zoekt liefhebbers voor haar poppen

MIDDELBURG - De 'kachelman' mag niet weg. De vrolijk lachende pop met kale schedel en grijze krullen langs de slapen, doet Juliana Gillissen denken aan Harry Bouwers. Bouwers verkocht kachels en was een bekende Middelburger in Juliana's jeugdjaren.

Ook een 'zwangere pop', die op haar nachtkastje staat, en recente aanwinsten die in de woonkamer pronken, mogen niet weg van Juliana. Maar een stuk of zestig, zeventig andere poppen wil ze op haar 85e wel kwijt. De drie kinderen hebben nooit laten blijken veel met ma's hobby op te hebben, dus doet Juliana ze graag bij leven en welzijn weg. Het zou leuk zijn als ze 'een aardigheidje' voor de poppen krijgt, maar het zou Gillissen nog meer deugd doen als nieuwe eigenaars plezier beleven aan hun poppen.

Lees verder onder de video.

Het begin van haar poppenverslaving kan Juliana Gillissen zich niet meer precies voor de geest halen. Het moet zo'n dertig jaar geleden zijn, in de tijd dat ze zelf met man Leendert ook vaak op braderieën en speciale seizoensmarkten stond. ,,Ik verkocht allerlei spullen, die ik zelf leuk of mooi vond: kristal, zilverwerk, antieke spulletjes. Ik kreeg eens een pop, die vond ik prachtig. Vervolgens keek ik elke keer als ik op een markt stond in andere kramen of er nog leuke poppen te koop waren."

Ratjetoe

Een echt strak plan voor haar poppenverzameling heeft Gillissen nooit gehad. Ze zocht niet naar poppen uit speciale periodes, van speciale materialen of met een speciaal thema. Op een bed in de logeerkamer staat, ligt, hangt en zit dan ook een ratjetoe aan poppensoorten. De herkomst is de eigenaresse vaak niet bekend. Haar twee oudste poppen geeft ze ter plekke namen. 'Rubber Pop' en 'Knikkebol' zijn allebei rond een eeuw oud,  schat Juliana ('mijn moeder heette Wilhelmina van Nassau en één van mijn drie zussen Emma').

Het materiaal waarvan de poppen zijn gemaakt en de haardracht geven al aan dat de poppen van voor de oorlog zijn, laat Gillissen zien. Een nieuwere pop is met de 'kachelman', één van de weinigen, die een naam van haar heeft gekregen: Lady Gaga. Door de nauwelijks bedekte borsten, de stevige laag make-up en de vrolijke paardenstaart was aan die naam nauwelijks te ontkomen, meldt de goedlachse Juliana. Om het contrast te laten zien, pakt ze de buurvrouw van de plastic Gaga op, de Canapépop: een dame in satijnen jurk met verfijnd porseleinen gezichtje.

Leuk Smoeltje

Een mannetje in een soort livrei is Gillissen altijd dierbaar geweest, omdat hij haar goede zin geeft als ze even in de put zit of chagrijnig is. ,,Ik noem hem 'Leuk Smoeltje', omdat hij zo'n leuk snoetje heeft. Ik word vanzelf vrolijk als ik naar hem kijk." Ze heeft er nooit zo over nagedacht, maar al pratend, weet of verzint Juliana bij veel poppen een verhaal. Ze hoopt dat de poppen - of ze nou van plastic, keramiek, porselein of stof zijn - door nieuwe eigenaars weer nieuwe levens krijgen. ,,Het is leuk als het kijken naar zo'n pop emoties bij je opwekt."

Wie interesse heeft in de poppen kan contact opnemen met powernews@zeelandnet.nl