Volledig scherm
Ontwerp Dokbrug © gemeente Vlissingen

Poëtisch wachten voor Dokbrug Vlissingen

VLISSINGEN - Wachten voor de nieuwe Dokbrug moet in Vlissingen straks een genoegen zijn. Als de brug omhoog staat, lezen wachtende verkeersdeelnemers een nostalgisch gedicht over de bedrijvigheid op de voormalige Scheldewerf.

De huidige brug over de Koningsweg verdwijnt uit het straatbeeld. Over ruim een jaar ligt enkele tientallen meters naar het westen een nieuwe brug. Wegenbouwers zijn al bezig aan een nieuwe weg van de Willem Ruysstraat tot aan Het Dok, tussen de Timmerfabriek en de Machinefabriek. Het kostte behoorlijk wat tijd voor een ontwerp voor de nieuwe brug werd gekozen.

Wethouder John de Jonge legde de leden van de commissie Ruimte donderdag uit dat het 'niet om een gewone stadsbrug’ gaat. Behalve auto's en fietsers moeten er ook zeer zware vrachtwagencombinaties overheen kunnen, die onder meer naar de scheepsbouwers van Amels moeten.  

Om de wachttijd voor de brug te bekorten is aan de onderkant van de brug een gedicht te lezen. Vlissinger Wim Hofman maakte ‘het zwaarste gedicht van zijn leven’, meldde hij de commissieleden. De letters mogen bij elkaar 450 kilo wegen, is Hofman verteld. 

De dichter, wiens vader bij de Schelde werkte, wilde in zijn gedicht de sfeer en de geluiden van de scheepsbouw vangen. Hij wilde dat niet alleen voor de ouderen doen, maar voor iedereen, zodat het ‘koken van de stuiken’ (waardoor naden in de scheepshuid werden gedicht) uiteindelijk niet in het gedicht belandde.  

Gedicht Dokbrug

Waar zijn onze schepen?

Het gebonk van hamers op nagels

het ponsen van flenzen het gerakketak

het walsen van platen het geronk

van machines het geluid van de stoomfluit

van kettingen en ankers de fles

die stuk slaat het schip dat weggaat

alles komt terug als ik wacht bij de brug

Wim Hofman 2020

Volledig scherm
Impressie van de nieuwe Dokbrug 'by night' © Gemeente Vlissingen
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wapenspecialist: Revolver van burgemeester Halsema's man was illegaal

    Wapenspeci­a­list: Revolver van burgemees­ter Halsema's man was illegaal

    De in Middelburg geboren en getogen Robert Oey, echtgenoot van burgemeester Halsema, had nooit een onklaar gemaakte Duitse revolver mogen gebruiken voor zijn filmproductiebedrijf. Dit type is illegaal, zegt wapenspecialist en -handelaar Henk de Deugd die gecertificeerd is om wapens onklaar te maken. Volgens De Deugd krijgt Oey het onklaar gemaakte wapen waarschijnlijk nooit meer terug, de politie zal het vernietigen.