Volledig scherm
De Westelijke Oude Havendijk in Middelburg. © Maurits Sep

Plekje reserveren kan weer na ruimen oude graven in Middelburg

MIDDELBURG - Op de begraafplaats van Middelburg liggen ruim vijfhonderd graven waarvan de nabestaanden afstand hebben gedaan. Die komen waarschijnlijk weer beschikbaar voor nieuwe graven.

Door ruimtegebrek is de begraafplaats aan de Westelijke Oude Havendijk in 2004 uitgebreid. De gemeente wilde toen geen oude graven ruimen om nieuwe plekken te creëren. Maar sindsdien hebben veel nabestaanden afstand gedaan van het graf van (voor)ouders of kinderen. Inmiddels zijn 520 graven weer beschikbaar.

Ieder jaar worden in Middelburg ongeveer tachtig nieuwe particuliere graven uitgegeven. Mensen die een dierbare verliezen, vragen regelmatig naar een plekje op het oude gedeelte, aldus het college van B en W. Bovendien komt regelmatig de vraag binnen van levende mensen of zij een plekje voor zichzelf kunnen reserveren op het oude gedeelte.

Het college wil de graven waarvan afstand is gedaan, daarom nu weer in gebruik gaan nemen. 'Oudere delen van de begraafplaats krijgen weer bezoek en meer belevingswaarde', stelt het college in een voorstel aan de gemeenteraad.

Bovendien is de extra ruimte die in 2004 is gemaakt, dan minder snel vol en is een nieuwe uitbreiding pas later nodig. Dat is ook financieel belangrijk, want het begraven van mensen kost volgens het college meer dan de gemeente via grafrechten vergoed krijgt.

Mensen die ooit afstand hebben gedaan van een graf, is toen al uitgelegd dat die plek voor een ander gebruikt kan worden. Nabestaanden informeren hoeft dus niet meer, merken B en W op. De stoffelijke resten die worden uitgegraven, worden in een verzamelgraf herbegraven.

De raadscommissie ruimte bespreekt het voorstel op maandag 25 juni.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Annetta werd aangevallen door 4 ‘pitbulls’ in Zoutelande en rende de zee in: ‘Absurd dat ze los liepen’

    Annetta werd aangeval­len door 4 ‘pitbulls’ in Zoutelande en rende de zee in: ‘Absurd dat ze los liepen’

    VLISSINGEN - Annetta Poppe heeft woensdagmiddag aangifte gedaan van een bijtincident met vier pitbullachtige honden op het strand van Zoutelande. De inwoonster van de gemeente Veere raakte maandagmiddag gewond, net als haar hond Mischa, na een aanval van vier levensgevaarlijke honden. In de aangifte, die in handen is van de PZC, staat te lezen dat Mischa met de andere honden wilde spelen door op het strand te gaan liggen.