Volledig scherm
© ANP

Pleidooi voor uitbreiding zondagopening Oostkapelle

OOSTKAPELLE - Ondernemers in Oostkapelle willen hun winkels op meer zondagen openen. Ze mogen nu een dozijn zon- of feestdagen de deuren openen, maar willen dat aantal verhogen tot 26.

Ondernemersvereniging Natuurlijk Oostkapelle (ONO) staat op het standpunt dat winkels in het dorp (bijna) het hele jaar zondag open mogen. Net als Domburg, Veere, Zoutelande en Westkapelle is Oostkapelle een toeristisch kustdorp. En daar hoort in het huidige tijdsgewricht bij dat winkels zondag open kunnen, betoogde ONO-secretaris Erik Wattel onlangs tijdens de raadsvergadering in Domburg.

Keuze

Wattel voegde er direct aan toe dat sommige ondernemers er voor zullen kiezen om hun zaak zondag dicht te houden. Vanwege hun geloofsovertuiging of omdat ze een eenmanszaak runnen en behoefte aan die ene vrije dag hebben. Maar de keus zou bij de ondernemer moeten liggen. Eigenaar Ton den Dikken van supermarkt Emté ondersteunde het betoog van Wattel krachtig.

Den Dikken nam de supermarkt drie jaar geleden over. Het eerste jaar keek hij de kat uit de boom en bleef zijn winkel dicht, het tweede jaar ging hij zes zondagen open en afgelopen jaar gebruikte hij het maximale dozijn. Maar hij krijgt steeds vaker van verblijfstoeristen, recreanten én dorpsbewoners de vraag waarom hij niet op meerdere zondagen open is. ,,Als de mensen een dorp verderop wel boodschappen kunnen doen, kost me dat omzet en op een gegeven moment ook klanten", vreest de supermarktuitbater. Hij stelde raadsleden gerust dat hij maatregelen heeft genomen tegen overlast, die buren zouden kunnen ondervinden. Ook worden personeelsleden niet gedwongen op zondag te werken.

Weinig moeite

De meeste raadsleden leken weinig moeite te hebben met de uitbreiding. Alleen SGP/ChristenUnie herinnerde er bij monde van Arie Schot aan dat in het coalitieakkoord is opgenomen dat de zondagopenstelling niet wordt uitgebreid. De andere fracties willen echter in een volgende commissievergadering bespreken of Oostkapelle dezelfde rechten kan krijgen als andere kustdorpen. De Dorpsraad Oostkapelle wil volgende maand met diverse belanghebbenden om de tafel alvorens een standpunt in te nemen, meldde voorzitter Jaap Keijmel.

Den Dikken hoopt dat de raad dit voorjaar besluit dat zijn winkel de hele zomer op zondag open kan. ,,Zaterdag is vaak een wisseldag op campings en recreatieparken. Als gasten door files of andere oorzaken laat aankomen, doen ze graag zondag boodschappen in het dorp. En ook horecamensen vragen me om vaker zondag open te gaan, omdat we elkaar versterken."