Volledig scherm
© Thom van Amsterdam

Pastoor Willem van der Riet (100) overleden

BERGEN OP ZOOM - Op 100-jarige leeftijd is afgelopen donderdag in Bergen op Zoom Willem van der Riet overleden. Van der Riet was onder meer tientallen jaren pastoor in Vlissingen.

Van der Riet was een Dinteloordse boerenzoon die priester werd en later professor bijbelwetenschappen. Vorig jaar in mei vierde hij nog zijn 75-jarig priesterjubileum.

Van der Riet werd geboren op een boerenbedrijf in Dinteloord. Het laatste jaar van de lagere school bracht hij door bij de broeders van Huijbergen. Na de lagere school bezocht hij het kleinseminarie IJpelaar in Breda en vervolgens het grootseminarie in Hoeven. Op 7 juni 1941 werd hij tot priester gewijd, tegelijk met de in mei van dit jaar overleden bisschop Huub Ernst, met wie hij al in zijn jonge jaren bevriend was geraakt.

Op gezag van de toenmalige bisschop en tegen zijn zin, want hij wilde kapelaan worden, ging de jonge Van der Riet studeren in Nijmegen. Nadat het afronden van zijn studie werd hij professor bijbelwetenschappen aan het grootseminarie in Hoeven. Van der Riet was toen 28 jaar en zou 23 jaar lang in Hoeven blijven, de laatste jaren ook als directeur. In 1967 sloot het seminarie en ging Van der Riet naar Vlissingen, waar hij tot zijn 74e pastoor was. 

Van der Riet stond bekend om zijn vooruitstrevende standpunten. Zo noemde hij het celibaat in een interview met BN DeStem 'onwaarachtig, niet voor iedereen weggelegd en onverantwoord in deze tijd'. Ook vond hij dat vrouwen niet van het priesterschap zouden mogen worden uitgesloten. In het  interview gaf hij aan dat de essentie van het priesterschap voor hem was 'mens zijn onder de andere mensen'. 

De laatste jaren van zijn leven woonde Van der Riet in woonzorgcentrum Het Nieuwe ABG in Bergen op Zoom. Daar ging hij op 7 juni vorig jaar, op 99-jarige leeftijd, in de gebedsruimte samen met pastoor Paul Verbeek voor in de eucharistieviering ter gelegenheid van zijn priesterjubileum.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement