Volledig scherm
© Emile Calon

'Parkje oppimpen is leuker dan thuis achter de laptop zitten'

KOUDEKERKE - Dit is toch beter dan thuis achter mijn laptop zitten of stofzuigen, zegt een vrijwilligster terwijl ze een grote tak op een hoop gooit aan de rand van Kerkhoflaan in Koudekerke.

Zaterdag nemen twaalf vrijwilligers dat parkje onderhanden tijdens de landelijke natuurwerkdag. Het zijn leden van de Rotary Club Walcheren die deelnemen aan de Natuurwerkdag 2016. Ze zijn ingegaan op het verzoek van de Dorpsraad om niet alleen financieel te helpen bij het opknappen van het parkje. Maar ook om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken, zoals Jan de Regt zegt. Het parkje ligt tegen de rand aan van het centrum van Koudekerke en wordt door heel veel inwoners gebruikt. Ouderen wandelen er, het is een speelplek voor kinderen en hangplek voor de oudere jeugd. Ook hondenbezitters weten het te vinden en laten zich, als ze daar 's avonds lopen, niet afschrikken door de oude grafstenen die daar staan en liggen.

Oppimpen
We proberen dit wat op te pimpen, vertelt Ineke Eegdeman terwijl ze een sliert onkruid losrukt. Ze is al de hele ochtend bezig en vindt het fijn om te helpen het park weer op orde te brengen.

Zo denkt ook Jan de Regt erover, zegt hij terwijl hij een oude grafsteen onkruidvrij maakt. Hij vertelt dat een van de Rotaryleden in Koudekerke woont en de groep enthousiast heeft gemaakt om daadwerkelijk te helpen bij het opknappen van het parkje.

Dorpsvereniging
Anton van Haperen is maar wat blij met de steun van de Rotary zegt de secretaris van de dorpsvereniging terwijl hij kijkt hoe een drietal van hen de oude grafkelder van de familie Gerlach van Sint Joosland onkruidvrij maakt. Als een van hen om hulp vraagt, klimt van Haperen direct zelf ook op de grafkelder om samen met een van de vrijwilligers een boomstronk los te trekken.

Walcheren
Vrijwilligers zijn zaterdag niet alleen te vinden in het parkje in Koudekerke. Ook in Oranjezon bij Oostkapelle krijgt de natuur een opknapbeurt. Daar wordt een deel van de Amerikaanse vogelkers verwijderd waardoor andere bomen en struiken een kans krijgen om te groeien. En iets verderop, in Landgoedbos Schoonoord, zijn die dag ook vrijwilligers te vinden die zagen en snoeien, beplanting uitdunnen, de waterkant schoonmaken en zorgen dat de bebording voor de ruiterpadden kloppen. Knotwilgen knotten gebeurt onder andere in Biggekerke op het Landje van Boodt aan de Valkenissweg. Maar ook langs het Nieuwenhovense voetpad bij Arnemuiden. Daar zorgen vrijwilligers er ook voor dat de struiken die rondom de knotwilgen groeien, worden verwijderd zodat de bomen weer wat meer 'lucht' hebben.

Volledig scherm
© Emile Calon
Volledig scherm
© Emile Calon