Peter Sneltjes van de amfibiewerkgroep vist een snoer eitjes van de rugstreeppad uit de oude paddenpoel in het Molenwaterpark in Middelburg.
Volledig scherm
Peter Sneltjes van de amfibiewerkgroep vist een snoer eitjes van de rugstreeppad uit de oude paddenpoel in het Molenwaterpark in Middelburg. © Dirk Jan Gjeltema

Paddensnoer met duizenden eitjes uitgezet in Molenwaterpark

MIDDELBURG - ,,En nu maar hopen dat er veel uitkomen”, zegt Peter Sneltjes als hij vrijdag een snoer met zo’n drieduizend eitjes van de rugstreeppad uitzet in een van de schalen in het Molenwaterpark in Middelburg. 

Sneltjes vond vrijdag voor de tweede keer een paddensnoer in de paddenpoel in het park. Van het eerder gevonden snoer heeft geen enkele pad het overleefd, weet Catharina van der Slikke, net als Sneltjes lid van de amfibiewerkgroep. ,,Dat komt omdat mensen hun honden laten zwemmen in de speciale paddenschalen.” Sneltjes wijst naar de informatieborden die ernaast staan. ,,Die zijn toch duidelijk.”

In het Molenwaterpark leeft al zeker een halve eeuw de zeer zeldzame rugstreeppad. ,,Middelburg is de enige stad waar ze leven”, weet Van der Slikke. Bij de plannen voor het nieuwe Molenwaterpark stond dan ook voorop dat die populatie behouden moest worden. Speciaal voor de amfibieën zijn schalen aangelegd waarin ze kunnen leven. 

Levensvatbaar

Door eitjes van de padden over te zetten van de oude paddenpoel in het park naar de schalen, hopen de beide leden van de amfibiewerkgroep dat ze zich daar thuis gaan voelen zodat er een levensvatbare populatie blijft. Ze hopen dat ze binnenkort nog meer snoeren met eitjes kunnen overzetten. ,,Want er leven zo’n veertig tot vijftig padden. En elk vrouwtje legt één snoer.”

Sneltjes hoopt dat minimaal zo’n drie procent van de drieduizend eitjes uitkomt en het vervolgens ook nog redt. ,,Want er kan veel mis gaan. Niet allen zwemmende honden kunnen alles verstoren. Maar kauwen en merels zijn ook gek op de jonge padjes.” Ook hoopt hij dat niemand nu nog stenen in de schalen gooit. ,,Ook dat verstoort het leven van deze zeldzame dieren.”

Een snoer met duizenden eitjes van de rugstreeppad is uitgezet in een van de schalen in het Molenwaterpark.
Volledig scherm
Een snoer met duizenden eitjes van de rugstreeppad is uitgezet in een van de schalen in het Molenwaterpark. © Dirk Jan Gjeltema