Volledig scherm
Het Dan Flunderpad is het pad op de duinen bij Zoutelande dat onder meer twee Duitse bunkers - een observatiepost en een personeelsbunker- met elkaar verbindt. © lex de meester

Pad vernoemd naar ‘redder Zoutelande’

ZOUTELANDE - Het pad dat de twee bunkers op de duinen bij Zoutelande met elkaar verbindt, heet vanaf 6 juni Dan Flunderpad.

Dan Flunder was commandant van het peloton van het 48e Royal Marine Commando dat Zoutelande bevrijdde op 2 november 1944. Flunder verscheen als eerste op het duin en liet de troepen op zee via de radio weten dat ze geen bombardementen hoefden uit te voeren, omdat de Duitsers de aftocht al hadden geblazen. Zoutelande bleef door die mededeling gespaard van verwoestende bombardementen, weet de 85-jarige inwoner Lou Kodde zich te herinneren.

Kodde stelde voor om het pad tussen de bunkers op het duin naar Flunder te vernoemen. Het weggetje van de Duinweg naar het strand heet sinds een paar jaar Meester Schoenmakerpad. Het pad tussen dat paadje en Duinhotel Tien Torens krijgt nu de naam Dan Flunderpad. Leerlingen van kindcentrum ’t Paalhoofd zullen donderdag 6 juni bij de onthulling van het naambord zijn. Ook wordt het boekje ‘Hoe Zoutelande in november 1944 gespaard bleef’ gepresenteerd tijdens de plechtigheid.

Volledig scherm
Het Dan Flunderpad begint (of eindigt) vlakbij Duinhotel Tien Torens in Zoutelande. © Lex De Meester
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement