Volledig scherm
Trude Waasdorp, Ineke Weug en Tanja Snijders (van links naar rechts) van Comité Vlissingen Beschermd Stadsgezicht aan de Zeilmarkt, met op de achtergrond het Arsenaalplein met Carrousel en galerijflat. © Lex de Meester

Oud-wethouder Vlissingen: 'Vervang Carrousel door maritiem, historisch gebouw'

VLISSINGEN - Het zou het mooiste zijn om ook Residence Maritime aan de Oranjedijk te slopen om de juiste maritieme, historische sfeer rondom het Arsenaalplein terug te brengen.

Maar oud-wethouder Henk de Haas van Vlissingen, bewoner van de aangrenzende Zeilmarkt, beseft dat 'sloop van de galerijflat niet haalbaar zal zijn'. Hij hoopt dat op de plaats van speelhal Carrousel wel vervangende hoogbouw verrijst, die de 'omgeving meer respecteert'. Dat is de 'enige mogelijkheid om een fout uit het verleden te corrigeren', schrijft De Haas in een open brief aan B en W en de gemeenteraadsleden van Vlissingen.

Medeschuldig 

De Haas reageert op een pleidooi van het pas opgerichte Comité Vlissingen Beschermd Stadsgezicht. Hij geeft ruiterlijk toe dat hij als wethouder destijds zelf 'medeschuldig was aan de fout uit het verleden'. Onder zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid is een klap gegeven op plannen voor Residence Maritime.  De Haas probeerde destijds wel om de galerijflat een iets ander 'gesloten' aanzicht te geven.

Maar, betoogt hij, de besluitvorming was destijds al in een te ver gevorderd stadium. Ook moest het toenmalige gemeentebestuur snel een besluit nemen om geen rijkssubsidie mis te lopen. Bij het ontwikkelen van een nieuwe visie moet eventuele nieuwbouw op de plaats van de Carrousel voldoen aan architectonische eisen die recht doet aan de maritiem-historische omgeving.

Rooilijnen

Ook wil De Haas het huidige gemeentebestuur meegeven dat nieuwe gebouwen niet te massaal worden. Dat wil zeggen dat ze binnen de bestaande rooilijnen (de grenzen tussen private en publieke grond) moeten blijven en niet hoger de lucht in zouden moeten reiken dan Residence Maritime. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement