Volledig scherm
foto ter illustratie © stock.xchng

Ørsted maakt vaart aan de Buitenhaven

VLISSINGEN - De kop van het vroegere PSD-veerplein gaat straks schuil onder de grote loods van Ørsted Wind Power Netherlands B.V. De bouwer van windmolens op zee maakt vaart met de Vlissingse uitvalsbasis.

Donderdag spreekt de gemeenteraad over de bouwplannen. De raad gaat weliswaar niet over de Buitenhaven, maar wordt wel een verklaring van geen bedenkingen gevraagd omdat voor de komst van Ørsted van de beheersverordening wordt afgeweken door Zeeland Seaports, oftewel North Sea Ports sinds de fusie met Gent. De Provincie Zeeland heeft die nodig omdat ze de Westerhavenweg beheert, en die wordt voor de bouw een stuk ingekort en afgebogen richting het NS-station. 

De nieuwe Ørsted-basis wordt gebruikt voor het exploiteren en onderhouden van de offshore windparken Borsele 1 & 2 en wellicht meer toekomstige windparken in zee in de nabijheid van Vlissingen. Het gebouw krijgt twee bouwlagen. Aan de kade tussen Dutch Offshore Contractors en Finsa wordt een pontonsteiger gebouwd voor twee tot zes schepen die de werknemers naar de windparken in aanbouw brengen, 22 kilometer verder op zee. In het gebouw komen veertig werkplekken, vergaderzalen, kleedkamers, een kantine en een magazijn. De vaste bemensing volgens de plannen beloopt vijftien tot dertig man voor werkvoorbereiding, materialenaanvoer en het vervoer van de werkteams. De grote winsmolenonderdelen gaan vanaf andere locaties naar de bouwplaatsen op zee. Nachtelijke activiteiten zullen volgens Ørsted zeldzaam zijn. 

De bouw van de zeewindparken moet in 2020 plaatsvinden. Directeur Claus Bøjle Møller van windpark Borssele voor Ørsted beloofde eerder tussen de honderd en tweehonderd arbeidsplaatsen voor het operations & maintenance center aan de Buitenhaven.  Er komen 94 turbines van elk 8 megawatt. Het leggen van funderingen, plaatsen van fundaties, installeren van turbines en leggen van kabels neemt ongeveer een jaar.

 De inrichtingsplannen voor de nieuwe Ørstedlocatie komen zes weken ter inzage te liggen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement