Volledig scherm
Wethouder Sem Stroosnijder. © Lex de Meester

'Orionis moet op werk focussen, niet op uitkeringen'

MIDDELBURG - Orionis Walcheren moet zich vooral richten op het vinden van werk, stelde voorzitter Sem Stroosnijder dinsdag tijdens de vergadering van de regionale commissie.

"Voor jongeren onder 27 jaar bestaat geen uitkering, maar is er vooral begeleiding naar werk. De vrijblijvendheid om een baan te vinden, moet er uit", betoogde de wethouder van Vlissingen. Stroosnijder chargeerde een beetje om de leden van de regionale commissie er van te doordringen dat het roer rigoureus om moet bij het sociaal werkvoorzieningsschap.

Controlesysteem

In het lopende beleidsplan spraken de gemeenteraden van Middelburg, Vlissingen en Veere nog af dat handhaving van de regels geen prioriteit heeft, omdat het te weinig zou opleveren. Maar om de uitstroom naar werk te stimuleren - en mensen daadwerkelijk aan werk te helpen - moet Orionis toch een 'doelmatig' controlesysteem op poten zetten, benadrukte Stroosnijder.

De werknemers van Orionis moeten ook 'arbeidsmarktgerichter' werken: bij regionale werkgevers inventariseren aan welke mensen behoefte is, om vervolgens kandidaat-werknemers te zoeken, die - met of zonder begeleiding - aan die behoefte kunnen voldoen.

Bezuiniging

Stroosnijder vroeg de commissieleden ook om niet te streng vast te houden aan een bezuiniging van tien procent op de uitvoeringskosten. "Het kan best zo zijn dat we meer mensen moeten aannemen om een grotere uitstroom aan uitkeringsgerechtigden te bereiken", verklaarde de voorzitter, die niet inging op kritiek op directie en management van Orionis. Het kader wijst tevreden naar zaken die goed gaan, maar laat alle kritiek heel makkelijk van zich afglijden, stelden commissieleden.

Stroosnijder heeft - net als enkele commissieleden - begrepen dat het rijk met nieuwe bezuinigingen komt. Maar hij zegde toe dat ook die over ruim twee weken in een Plan van Aanpak aan de orde komen.

Volledig scherm
Orionis Walcheren © Willem Staat