Volledig scherm
© AFP/Philippe Huguen

Opvang minderjarige vluchtelingen blijft boven de markt hangen in Vlissingen

VLISSINGEN - Het blijft nog even onduidelijk of Vlissingen in Calais gestrande minderjarige vluchtelingen opneemt of niet. De stemmen in de Vlissingse gemeenteraad staakten donderdagavond. Tijdens de volgende besluitvormende raadsvergadering komt het voorstel van drie coalitie- en twee oppositiepartijen daarom nog eens terug.

Els Verhage van GroenLinks is initiatiefneemster van het plan om een aantal kinderen die weggejaagd zijn uit de kampen aan de Franse kust op te nemen in Vlissingen. Ze wil de staatssecretaris in elk geval laten weten dat Vlissingen bereid is minderjarige vluchtelingen op te nemen om uit de impasse te komen. ,,Nu blijft heel Europa aan de kant toe staan kijken. Uit humanitair oogpunt moeten die kinderen zo snel mogelijk worden opgevangen en hulp krijgen", vindt Verhage.

Den Haag

Ze vond PvdA, ChristenUnie, SP en D66 aan haar zijde om een motie in te dienen. Het CDA sloot zich bij die motie aan, maar LPV, POV, PSR, VVD en SGP spraken zich uit tegen de motie. Zij vinden het een zaak van 'Den Haag' om al dan niet actie te ondernemen. Lilian Janse (SGP) meldde dat Vlissingen de vluchtelingen niet kan bieden wat ze willen. ,,Al die mensen die in Calais en omgeving verbleven, willen naar Engeland. Die willen helemaal niet naar Vlissingen komen."

Kinderen

De suggestie van enkele raadsleden dat het om 'economische vluchtelingen' gaat, werd door de indieners van de motie weggehoond. ,,Alsof kinderen van vijf tot twaalf jaar om economische redenen zijn gevlucht." Twaalf raadsleden stemden voor en twaalf tegen de motie. Drie raadsleden waren afwezig. Als zij de volgende raadsvergadering er wel zijn, en ook als er een oneven aantal gemeentebestuurders is, wordt duidelijk op Vlissingen zich alsnog opwerpt als kandidaat-gemeente voor opvang van in Calais gestrande kinderen.