Volledig scherm
Het gebied aan de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland ligt langs de A58, tussen de Sloeweg-Noord en het dorp. © Luchtfoto Marcelle Davidse

Oppositie Middelburg dient motie van afkeuring in tegen college over Trekdijk

UpdateMIDDELBURG - De oppositiepartijen in Middelburg dienen donderdag eensgezind een motie van afkeuring in tegen het college van B en W. Dat zou de gemeenteraad onzorgvuldig hebben geïnformeerd over het dossier Trekdijk en een opdracht van de raad niet hebben uitgevoerd.

Het conflict gaat over onderzoeken naar alternatieve mogelijkheden voor de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland. Het college wil daar een bedrijventerrein mogelijk maken, maar daartegen is veel verzet vanuit het dorp en vanuit de gemeenteraad.

De oppositiepartijen ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, en SP (met samen 13 van de 29 zetels) wijzen erop dat de raad in juli 2017 de opdracht aan het college heeft gegeven om andere invullingen voor dat gebied te onderzoeken. De resultaten moesten voor januari 2018 aan de raad worden voorgelegd. Het college heeft toen zowel in juli als in januari beweerd dat dat onderzoek al had plaatsgevonden, maar dat er geen bruikbare alternatieven waren gevonden. Daarna heeft de raad ingestemd met de exploitatie-opzet voor een bedrijventerrein.

Afgelopen maand heeft het college echter erkend dat er géén onderzoek is gedaan naar alternatieven, en dat alleen de optie van een bedrijventerrein is onderzocht. En dus hebben B en W de raad ‘onzorgvuldig’ geïnformeerd, stelt de oppositie, én een motie niet uitgevoerd. Daar komt bij dat als dat bekend was geweest, de raad vorig jaar mogelijk niet had ingestemd met een exploitatie-opzet voor de Trekdijk, constateert de oppositie.

Een motie van afkeuring is politiek één van de zwaarste instrumenten. De oppositie zet dit mede in omdat de Trekdijk ook de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar heeft gedomineerd. Zo haalde de LPM in Nieuw- en Sint Joosland juist veel stemmen door te pleiten voor alternatieven en leed de PvdA daar zwaar verlies met haar standpunt voor een bedrijventerrein.

Het college steunt nu op een meerderheid van zestien zetels van LPM, CDA, SGP en VVD. De LPM heeft zich altijd sterk gemaakt voor de mogelijkheid om aan de Trekdijk iets anders te ontwikkelen dan een bedrijventerrein en daar de inwoners nauw bij te betrekken. Onder verantwoordelijkheid van LPM-wethouder Carla Doorn werkt een groep betrokkenen nu aan een zoektocht naar alternatieven. Dat gaat gewoon door.

De motie uit juli 2017 voor zo'n onderzoek was het initiatief van de LPM. Hoewel nu blijkt dat dat onderzoek er niet is geweest, zal die partij de motie van afkeuring niet steunen, zegt fractievoorzitter Piet Kraan. Verder wil hij niet reageren. ,,Het college heeft gezegd: ‘Dit gaat over ons dus laat ons reageren.’” Een reactie van het college komt vrijwel zeker pas in de raadsvergadering van donderdagavond nadat de motie is ingediend.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...
    PREMIUM
    Reportage

    Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...

    Het is stil in Zoutelande. Nog een paar weken en dan begint het weer, weet ondernemer Kees Bierens. Hij hoopt en verwacht dat weer een hoop toeristen naar de Walcherse kustplaats komen. ,,Blij dat ze hier komen”, zegt hij en verwijst daarmee naar de hit van Bløf en Geike Arnaert. Maar even verderop, in Veere... Stadsraadvoorzitter Jan Paul Loeff zegt enigszins gekscherend dat hij het liefst aan het begin van het stadje een toegangspoort plaatst om het aantal dagjesmensen flink te beperken. ,,Helaas kan dat niet.”