Opera Zuid brengt Fantasio van Offenbach.
Volledig scherm
PREMIUM
Opera Zuid brengt Fantasio van Offenbach. © Opera Zuid

Opera Zuid brengt liefdesverhaal vol scherpe satire in Middelburg

Een verloren gewaande komische opera met een flinke dosis satire: Offenbachs Fantasio. Opera Zuid brengt het in 2000 gereconstrueerde stuk voor het eerst in Nederland op de planken. Vanavond staat het gezelschap in Middelburg. De kers op de taart van dit theaterseizoen. 

MIDDELBURG - Niet alleen de Notre Dame schoot in brand, ook de Opéra Comique van Parijs onderging dat lot. Dat was in 1887. Er ging véél onherstelbaar in vlammen op. Ook het nooit uitgegeven manuscript van ‘Fantasio’, een ‘komische opera in drie akten en vier taferelen’ van Jacques Offenbach. In 2000 werd het werk op historische wijze gereconstrueerd. 

Die opera was 15 jaar eerder, in 1872, in première gegaan. Dat het nooit tot een gedrukte versie was gekomen, zegt iets over hoe matig het werk gewaardeerd werd. Dat ging dan niet om de muzikale kwaliteiten, maar vooral om de inhoud. Offenbach was een multitalent, maar helaas (voor hem, voor ons is het een genot) zat daar ook een talent bij om zeer venijnig te spotten. En op het moment van ontstaan van de opera had hij misschien wel meer dan ooit goede redenen om te spotten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement