Volledig scherm
Dennis Verhoeff uit Koudekerke showt zijn Kubelwagen: de Duitse Volkswagen 'jeep' die voor verkenning werd gebruikt. © Claudia Sondervan

Open Bunkerdag mag wel vaker voor de Walcherse liefhebbers

VideoMIDDELBURG - De Walcherse bunkers gaan vaker open, als het aan de beheerders ligt. Honderden mensen kwamen af op de eerste Open Bunkerdag in Dishoek en Middelburg.

John Daane, beheerder van de bunkers in de Dishoekse duinen is blij met de zes euro die elke bezoeker meebrengt. ,,Ik wil vaker open. Dat is een beginnetje om de kapotte betondaken van drie bunkers te kunnen injecteren. Die zijn zo vochtig dat je er niets mee kan." Daardoor wachten zijn oorlogsmemento's na vijftig jaar verzamelen tot die in de bunkers geëxposeerd kunnen worden. De dakreparaties gaan het budget van zijn stichting Behoud Militair Erfgoed Walcheren '39-'40 - lees 'eigen zak' - te boven. 

De restauratie van de verbindingsbunker in park Toorenvliedt in Middelburg is op een deur na klaar. Bij de toegang ontvangt Cor Heijkoop van de stichting Bunkerbehoud Walcheren de bezoekers: paren, vaders en zoontjes en de echte liefhebbers, die àlle bunkers van de Atlantikwall en ook elkaar kennen. Binnen demonstreert bunkerbeheerder Henk Adriaanse hoe een Duitse karbietlamp werkt. ,,Heel omslachtig allemaal. Het probleem was dat die Duitsers alles te gründlich maakten", lacht hij. Heijkoop verheugt zich erop de bunker weer tot verbindingscentrum te maken: vroeger stond er de Duitse encryptiemachine Enigma voor versleutelde boodschappen. ,,We willen vanuit hier een netwerk opzetten met Enigma's in het Londense Bletchley Park, in Antwerpen en in Arras, waar het eerste signaal binnenkwam dat de invasie was begonnen: Linking the Parks." Daarvoor vraagt de stichting Europese subisidie aan. 

Park Toorenvliedt had zaterdag nog een blikvanger: de Kübelwagen, het Duitse antwoord op de jeep. Dennis Verhoeff uit Koudekerke en zijn vader bemachtigden recent een mooi exemplaar. ,,De allereerste Volkswagen. Deze is uit 1943. Hij is vooral gebruikt voor verkenning." Verhoeff rijdt er wekelijks enkele kilometers mee. Volgende week zaterdag ook, bij de Wasschappelse Oldtimerrit. Op het gemakje, om de motor van de terreinwagen te sparen. ,,Dertig, veertig kilometer per uur is genoeg."