Oorlog in de Vlissingse binnenstad: honderd rondjes om de kerk voor 2,5 minuut film

videoVLISSINGEN - Wel honderd rondjes trekken zo'n zestig mismoedig kijkende, soms gewonde Duitse soldaten rond de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Vlissingse passanten bekijken hen meewarig. Van 's ochtends vroeg tot vijf uur in de middag. ,,Dat wordt 2,5 minuut van de film Slag om de Schelde", zegt producent Alain de Levita.

Het is 5 september 1944 in Vlissingen. Dolle Dinsdag. Nu gisteren Antwerpen in handen van de geallieerde troepen is gevallen, zullen de bevrijders vandaag vast al in Vlissingen zijn. Dacht men destijds. Dat dachten de Duitse bezetters ook. Die pakten hun biezen en bliezen - voor even - de aftocht. Met medeneming van alles wat te pas kwam. Fietsen, auto's, paarden, karren, hoog opgetast met buit zoals matrassen. 

Volledig scherm
Oorlog in de binnenstad van Vlissingen. De Duitse bezetter die gelooft te zijn verslagen, maakt de aftocht. De scène werd woensdag gedraaid. © Lex De Meester

Die fietsen komen uit de stal van Middelburger Ad Petiet. De ondernemer in film- en toneelrekwisieten leverde overigens veel van de set-aankleding voor de grote filmproductie van productiehuis Levitate Film. Woensdag leverde hij zelfs zichzelf, als figurant. Petiet zit achter het stuur van de blauwe Citroen U23-vrachtwagen. ,,Origineel. Is echt van de Wehrmacht geweest. Ik heb 'm zelf uit Frankrijk gehaald", vertelt hij. Dat hij geduldig meerijdt in de kleine colonne, is uit nood, verklaart Petiet. ,,Ik ben nooit figurant. Die lange filmdagen, daar ben ik te oud voor. Maar degene die zou rijden, moest elders wezen. Ik spring in.”