Volledig scherm
PREMIUM
De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar legt bloemen bij het Franse monument. © René Hoonhorst

‘Ook verloren Vlissingse slag blijven herdenken’

VLISSINGEN - De herdenking bij het Franse monument op de hoek van de Prins Hendrikweg in Vlissingen werd donderdag opnieuw druk bezocht.  Ook nu de laatste Franse oud-strijder die in Zeeland vocht eind vorig jaar is overleden, blijft Frankrijk vertegenwoordigers als een consul en een militair attaché naar Zeeuwse herdenkingen sturen.

Het monument in Vlissingen is gewijd aan generaal Marcel-Emile Deslaurens. Die sneuvelde op 17 mei 1940, terwijl hij in de buurt van het huidige monument met een handvol getrouwen de Duitse overmacht tegen probeerde te houden. De Duitsers verdreven de Nederland te hulp geschoten Fransen binnen enkele dagen van Walcheren, maar Deslaurens en de zijnen hielden hen net lang genoeg op om de meeste soldaten van twee pantserdivisies gelegenheid te geven naar Breskens te vluchten.

Ook Deslaurens en de zijnen streden voor onze vrijheid, evenals degenen die in 1944 sneuvelden bij de bevrijding van Zeeland. ,,Dit monument is een eerbewijs aan alle ruim zeshonderd Franse militairen die in Nederland omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meesten van hen liggen op de begraafplaats in Kapelle”, memoreerden diverse sprekers.

Volledig scherm
Leerlingen van het Calvijncollege leggen een bloem bij het Franse monument. © René Hoonhorst
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement