Volledig scherm
De deelnemers zitten aan de snert tijdens de pauze. © Ruben Oreel

Ook met snertweer blijft de Snertrit een mooie belevenis

GRIJPSKERKE - Beginnende én ervaren tractorbestuurders genieten zaterdag van de vierde editie van de Snertrit over Walcheren, ondanks het bijpassende snertweer.

Emily Bruinooge (22) uit 's Heer Arendskerke rijdt voor de eerste keer mee op een trekke, tijdens een tocht van de Oude Trekkers en Motorenclub Midden Zeeland (OTMMZ). Ze is niet van boerenafkomst, maar vriend Richard de Theije wel. En aangezien Richard samen met Sebastiaan Poppe de Snertrit organiseert, is Emily ook van de partij. Ze rijdt op een meer dan een halve eeuw oude Massey Ferguson uit de ‘tractorstal’ van de familie De Theije.

Erwtensoep

Een eitje, laat ze tijdens de lunchstop weten. ,,Het is koud in die miezerregen. Maar wel heel leuk en ik warm hier snel weer op", zegt ze in de museumschuur van Johan Spruit in Grijpskerke. Erwtensoep en rookworst, die natuurlijk bij een Snertrit horen, maken dat opwarmen nog makkelijker. Trekkers rijden niet op snert en sommige oude beestjes warmen minder makkelijk op. De trekker van Emily moet na de pauze even aan de startkabels vanwege een lege accu. 

Volledig scherm
Twee oude Lanz Bulldogs blijven tijdens de caféstop buiten pruttelen om warm te kunnen vertrekken. © René Hoonhorst

Twee Lanz Bulldogs, de oudste trekkers die zaterdag meerijden, moeten na elke pauze eerst een kwartiertje warmdraaien. De eerste exemplaren van de Bulldogs reden bijna honderd jaar geleden de fabriek uit. Maar hoewel sommige liefhebbers denken te weten dat de meerijdende exemplaren nog van voor de oorlog zijn, helpt Sven Rijk hen uit de droom. De twee oldtimers horen bij de laatsten die de Duitse fabrikant maakte en zijn net van pensioengerechtigde leeftijd: ze zijn uit 1952. De ouderdom komt wel met gebreken - een kwartiertje warm stoken, om de tien, vijftien kilometer een paar moertjes en boutjes vastdraaien - maar de oude beestjes zien er nog prachtig uit en pruttelen nog lekker mee.  

Lekker op de trekker

Quote

Ook met snertweer blijft het leuk om samen een trekker­tocht te rijden

Sebastiaan Poppe, Organisator Snertrit

Behalve Emily Bruinooge rijdt nog één vrouwelijke tractorchauffeur mee, Loes van Dijke. De 27-jarige dame uit Wolphaartsdijk rijdt al sinds haar twaalfde op een trekker en reed al twee keer eerder een Snertrit. ,,Het is gewoon hartstikke gezellig om met een groepje door een deel van Zeeland te rijden.” De strijdkreet van Mannenkoor Karrenspoor (Lekker op de Trekker) past ook Sebastiaan Poppe en Richard de Theije, die daarom drie jaar geleden de Snertrit op de kalender van de Oude Trekkers en Motorenclub zetten. ,,In de zomer trekken we er vaker op uit, maar in de winter staan de meeste tractoren stil in de schuur. Boeren én liefhebbers hebben het dan vaak wat minder druk, dus leek een tocht uitzetten een goed idee”, verklaart Sebastiaan.

De meeste leden van OTMMZ wonen in de Bevelanden, waar ook het Trekkermuseum Nisse (dat tegenwoordig bij 's Gravenpolder hoort) staat. Veel van de deelnemers zijn lid van de club en betrokken bij het museum. ,,Maar er komen ook altijd wel een paar mensen van elders bij. Bovendien rijden we graag telkens een ander route, deze keer over Walcheren.”

Breuk

Start- en eindpunt liggen zaterdag nog wel net op de Bevelanden, in Lewedorp. Een Middelburgse gast die een Snertrit over het eigen eiland niet versmaadt, haakt op de valreep teleurgesteld af. Een breuk in een olieleiding van zijn Dieselross Fendt gooit roet in het eten. Noemenswaardige mankementen aan andere voertuigen blijven gelukkig uit. ,,We deden er alleen langer over dan gedacht en hebben het tweede deel van de tocht daarom drastisch ingekort. We zijn van Grijpskerke rechtstreeks naar Vlissingen gereden, want de boulevard konden we echt niet overslaan.”

Volledig scherm
Rijtje trekkers op parkeerterrein bij De Goede Verwachting in Lewedorp. © René Hoonhorst
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement