Volledig scherm
Burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen. © Gemeente Vlissingen

Ook in twee Vlissingse wijken komt een vuurwerkdetectiesysteem

VLISSINGEN - Net als Middelburg zet ook de gemeente Vlissingen een vuurwerkdetectiesysteem in. Gevoelige microfoons moeten agenten en boa's snel op het spoor zetten van illegaal vuurwerk afstekende onverlaten.

Burgemeester Bas van den Tillaar meldde de leden van de commissie Algemeen en Sociaal donderdag op de valreep dat in Oost-Souburg en de wijk Middengebied binnenkort detectiesystemen worden geïnstalleerd. Zo’n systeem bestaat uit enkele microfoons, die net zo gevoelig zijn als het menselijk gehoor. De microfoons registreren knallen voegen gegevens bij elkaar en zenden de met die gegevens gevonden locatie direct door naar de mobiele telefoons van handhavers van de gemeente en de politie.

De bedoeling is dat agenten en boa’s vervolgens de afstekers van het vuurwerk in de kraag grijpen. De apparatuur van het detectiesysteem onderscheidt de kracht van het geluid. Bij hardere knallen is de kans groot dat het om illegaal vuurwerk gaat. Het afsteken van vuurwerk voor oudejaarsavond is bovendien verboden en dus ook illegaal. 

Van den Tillaar is verheugd dat ook Vlissingen aan de proef met het detectiesysteem mag meedoen, meldde hij donderdagavond laat alvast. In een raadsinformatiebrief lezen de raadsleden zeer binnenkort alle overige informatie over het te installeren detectiesysteem, beloofde de burgemeester.

  1. HZ-studenten hebben de opdrachten voor het uitkiezen
    PREMIUM

    HZ-studenten hebben de opdrachten voor het uitkiezen

    VLISSINGEN - Waarom besluiten mensen nog een keer terug te komen naar een vakantiepark van Roompot? Wat was het moment dat je besloot om de 'bestel’-knop in te drukken op de website van Yoursurprise? Welke politiebureaus staan droog, als Zeeland overstroomt? Zeeuwse bedrijven en instellingen laten dat soort vraagstukken graag uitzoeken door studenten. ,,Wij krijgen veel meer verzoeken dan we aan kunnen", zegt ICT-docent Jorick Vos van de HZ. Jaarlijks buigen studenten zich over een paar honderd opdrachten uit het bedrijfsleven. Daarnaast zijn er zo'n honderd grote, langjarige onderzoeksprojecten.