Volledig scherm
© Dirk Jan Gjeltema

Oogsten op de ouderwetse manier in Oostkapelle

OOSTKAPELLE - Zo ging dat zeventig jaar geleden, tarwe oogsten. Een zelfbinder, drie paardenkrachten ervoor. Echte Zeeuwse trekpaarden welteverstaan, dus dat maakte het werk weer net wat gemakkelijker.

Tijdens de oogstdemonstratie van Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland werd dinsdag een perceel tarwe aan de Munnikweg bij Oostkapelle gemaaid. Op de ouderwetse manier zoals dat voor 1950 ging. De schoven werden dan ook door ‘boerenknechts’ opgeladen en met menwagens vervoerd. Ook voor het dorsen werd een traditionele machine gebruikt.

De oogstdemonstratie was niet alleen mooi om te zien, maar diende ook een ander, belangrijker doel. Het Werkend Trekpaard wil op deze manier ook de kennis van het werken met Zeeuwse trekpaarden behouden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Fietse, ete, praote en luustere
    PREMIUM
    STREEKTAAL

    Fietse, ete, praote en luustere

    Het ei wat moeite gekost, mè dit jaer bin’k overtuugd geraekt van een twi-tal zâken, die ‘k lang anders zag. Saemen mee m’n vrouwe bin ik noe de gelukkige bezitter van een fiets mee ondersteuning. Lang docht ik, dâ zôies niks vô mien was, ik was er nie an toe zôgezeid. M’n vrouwe en de fietsenverkoper uut Disoek ebbe me over de streep haele. Joeng en oud kunne gewoon gebruuk maeke van de moderne mogelijkheden die d’r bin op fietsgebied. Je rie waerlijk mee vee plezier en je oeft d’r echt nie lui van t’oren. Ik wete, dâ iedere vergelieking mank haet, mè vroeger hienge mien ouwers nè Goes mee openbaer vervoer. Dat kan nog, mè ik gae mee d’n auto. Nie omda’k er an toe bin!