Leon en Liane Hillebrand bij hun gitaaratelier en giftshop Haef in Vrouwenpolder.
Volledig scherm
Leon en Liane Hillebrand bij hun gitaaratelier en giftshop Haef in Vrouwenpolder. © Dirk Jan Gjeltema

Onwerkelijk, niet naar Vrouwenpolder op Hemelvaartsdag

VROUWENPOLDER - Het is één van die tradities: op Hemelvaartsdag ga je naar Vrouwenpolder. Braderie, kermis, muziek, springkussens, helikoptervlucht. Het dorp barst dan uit zijn voegen. ,,Het is het hoogtepunt van het jaar", beaamt ondernemer Leon Hillebrand. Nu kijkt hij vanuit gitaaratelier en giftshop Haef uit op een stille straat en lege terrassen. ,,Zo onwerkelijk!”

Wat de kermis is voor veel dorpen, zijn de Vrouwenpolderse Dagen voor het Walcherse kustdorp. Drie dagen lang gezelligheid, drukte en plezier. En ontmoeting, vergeet dat niet. ,,Hier kijken we niet alleen als ondernemers maar ook als dorpsbewoners heel lang naar uit. Een ijkpunt in het jaar is, en heel belangrijk voor het dorpsleven. Dat wordt gemist ja, dat hoor je als je met bewoners praat.”

De Vrouwenpolderse Dagen duren drie dagen, maar Hemelvaartsdag - de dag waarop het ooit begon - is het drukst. Wat Hillebrand nu als ondernemer misloopt aan inkomsten, maakt hij niet zomaar meer goed. ,,We hebben Pasen ook al gemist, en Pinksteren valt ook weg. Dit zijn juist de dagen waarop we een buffer kunnen verdienen voor de stillere winter.”

Heel, heel misschien bieden de Mosselfeesten op de tweede zaterdag in september nog uitkomst. Hillebrand heeft ‘gehoord dat er wordt nagedacht over de mogelijkheid’ om van dat eendaagse evenement een meerdaags feest te maken. ,,Maar ja, alles staat of valt met de coronabesluiten.”

Anderhalve meter afstand houden, dat blijft ook tegennatuurlijk, vindt Hillebrand. ,,Mensen zijn toch een soort kuddedieren.” Dat hebben de Vrouwenpolderse Dagen al die voorgaande jaren wel bewezen. ,,Mensen trekken andere mensen aan.”

2009: gezellige drukte tijdens de Vrouwenpolderse Dagen
Volledig scherm
2009: gezellige drukte tijdens de Vrouwenpolderse Dagen © Ruben Oreel