Volledig scherm
Drie mannen drongen de woning binnen waar de opbrengst van Hrieps werd bewaard. © HV Zeeland

Ontkennende Hrieps-verdachten blijven in de cel: ‘vrijlaten leidt tot onrust’

MIDDELBURG – De rechtbank in Middelburg voelt er niks voor om de langst vastzittende verdachten in de zaak-Hrieps vrij te laten. J.D. (24) uit Vlissingen en A.M. (22) uit Goes, die al ruim vijf maanden in de cel zitten, blijven zeker nog tot 10 april achter de tralies. ,,Hun voorlopige hechtenis schorsen zou tot maatschappelijke onrust leiden’’, zei de voorzitter van de rechtbank.

Of D. en M. er op de vroege ochtend van 12 mei vorig jaar bij waren toen drie gemaskerde mannen 500.000 euro wegnamen uit een woning in Grijpskerke, is nog steeds niet duidelijk. Maar het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat ze meer weten over de brute geldroof, bleek vanmiddag tijdens de tweede pro-formazitting.

Officier van justitie Fimerius noemde de auto van M. nog maar eens, een grijze Volkswagen met herkenbare schade, die na de overval op bewakingsbeelden is gezien. Bij M. zou ook een geldbedrag van 5000 euro zijn gevonden en kwitanties na aankopen van dure kleding. ,,Hij had een vaste baan. Is een uitgave van 1000 euro dan echt zo veel?’’, vroeg advocaat Joost Grootjans.

D. is verdacht omdat hij één van de vluchtauto’s zou hebben geleend en omdat hij na de overval met familie op vakantie is geweest naar Kos. ,,Er is geen direct bewijs dat hij in Grijpskerke is geweest. Niemand heeft hem herkend en er zijn geen telefoongegevens. Wat de vakantie betreft: mensen die meegingen hebben een deel zelf betaald’’, reageerde advocaat Mark Dunsbergen.

Traagheid van OM

Dunsbergen en Grootjans maakten zich vanmiddag nogal boos over de traagheid waarmee het OM stukken had aangeleverd. ,,Dit dossier is dikker dan menig bijbel’’, zei Dunsbergen. ,,Het was voor mij onmogelijk voor vandaag alles goed door te lezen.’’ Grootjans kreeg het dossier van 1738 pagina’s afgelopen vrijdag, Dunsbergen pas gisteren.

Een steeds terugkerende factor in de zaak zijn belastende verklaringen die een medeverdachte heeft afgelegd. Over D. zou hij onder meer hebben verklaard dat die zijn buit in cocaïne in Suriname heeft geïnvesteerd. Iets wat volgens Dunsbergen niet kan. ,,Want mijn cliënt is al heel lang niet naar Suriname geweest.’’ Volgens de medeverdachte had M. zijn deel van de buit witgewassen door een Mercedes te kopen.

Zowel D. als M. zag het niet zitten om nog langer vast te blijven zitten. ,,Ik wil mijn leven buiten weer oppakken’’, zei D. M: ,, Ik kan de gevolgen niet overzien van mijn zaak. Alles ging zo goed. Ik wil verder met mijn leven.’’

De officier vond het niet gepast om de verdachten het proces in vrijheid te laten afwachten. ,,De samenleving begrijpt niet dat iemand die verdacht wordt van zo’n overval vrijgelaten wordt.’’ De rechtbank was het daarmee eens. De zaak gaat verder tijdens een regiezitting op 10 april. Als het aan de rechtbank ligt, worden dan alle 12 verdachten gedagvaard.

Onze verslaggever Eldridge Pentury deed verslag van de zaak via Twitter. Lees hier terug: