Volledig scherm
Merijn Ruis van De Bostent in Oostkapelle is alles behalve blij met de keien in de berm aan de Duinweg. © Dirk Jan Gjeltema

Onenigheid over maatregelen tegen parkeren aan Duinweg Oostkapelle

OOSTKAPELLE - De uitbaters van de viskraam en de friettent zijn kwaad over de 'hunebedjes' langs de kant van de Duinweg. De gemeente Veere en de ondernemersvereniging Oostkapelle zijn juist blij met de duidelijkheid, die de bermstenen brengen.

Het is gewoon 'toeristje pesten', oordelen Merijn Ruis  en Erik van Pamelen. De uitbaters  van Friterie De Bostent en viskraam Vis en Jopie weten ook wel dat officieel niet in de berm van het laatste stuk Duinweg mag worden geparkeerd. Maar stilzwijgend worden automobilisten die het parkeerverbod  overtreden 'al jaren gedoogd', beweert Van Pamelen.

Op last van de gemeente Veere zijn vorige week grote basaltkeien in de berm van de Duinweg gelegd, vanaf de Vroonweg bij café-bar De Boschhoek tot aan de parkeerplaats voor strandgangers. De enorme stenen komen de verkeersveiligheid ten goede en maken het tegelijkertijd onmogelijk om het al geldende parkeerverbod te overtreden, verklaart wethouder Jaap Melse. 

De snackverkopers Ruis en Van Pamelen vinden dat de gemeente meer kwaad dan goed doet met de verkeersmaatregel. ,,Het ruiterpad aan de Manteling komt hier uit. De ruiters reden tot voor kort verder door de berm richting het strand. Nu moeten ze wel over de weg. Gevaarlijk en soms vervelend als er paardenpoep op de weg achterblijft", betoogt Van Pamelen.

Ruis voegt er aan toe dat klanten van zijn fritestent soms voor meer gevaar of overlast zorgen, omdat ze hun voertuig met knipperlichten aan op de weg laten staan. ,,Leveranciers mogen zo even parkeren om voorraad uit te laden, klanten doen af en toe of ze een voorraadje voedsel inslaan." Pal tegenover de friterie hebben een of meer krachtpatsers wee basaltkeien een aan de berm grenzend slootje ingeduwd, wijst Ruis. Net als Van Pamelen vreest hij erger: ,,Wat als dronken strandbezoekers 's nachts een kei de weg oprollen? Je moet er niet aan denken wat voor ongelukken dan kunnen gebeuren.."

Zulk 'rotgedrag' is niet te voorkomen, maar hoort tot ieders 'eigen verantwoordelijkheid', stelt Melse. Mochten onverlaten worden betrapt, dan zal er streng worden gestraft. In elk geval komen -eventueel grotere - keien snel weer langs de weg te liggen, belooft de wethouder. Melse benadrukt dat de gemeente heeft ingegrepen op uitdrukkelijk verzoek van ondernemersvereniging Natuurlijk Oostkapelle. ,,Er kwamen vaker klachten binnen over parkeeroverlast aan de Duinweg. Veel mensen die naar het strand gingen, wilden de zes euro voor een dagkaart op het parkeerterrein uitsparen. De toeristenbus had daardoor vaak moeite om te draaien in de lus aan het eind van de Duinweg. Mensen die hun auto braaf op het parkeerterrein stalden, ergerden zich er aan dat anderen ongestraft hun voertuig in de berm zetten."

Natuurlijk Oostkapelle schoot juist weer in haar wiek, omdat tijdens Hemelvaart - 'toen alles dus echt vol stond' - juist wel boetes werden uitgeschreven. Voorzitter Arjan Maljaars: ,,Zo'n boete is geen manier om toeristen welkom te heten, dus hebben wij de gemeente inderdaad gevraagd om in te grijpen en duidelijkheid te verstrekken. Door stenen in de berm te leggen, maak je  het fysiek onmogelijk om -gewild of ongewild - fout te parkeren. Als Oostkapelle volgend jaar op de schop gaat, moet er een duidelijk parkeerverwijssysteem komen om iedereen naar de dichtstbijzijnde, vrije parkeerplaats te geleiden."