Volledig scherm
Dat de gemeente van sporthal Baskensburg af wil, is bekend. © Dirk-Jan Gjeltema

Onderzoek: Vlissingen kan zestig gebouwen verkopen en er zestien overhouden

VLISSINGEN - Zestig van de sportzalen en wijkcentra van de gemeente Vlissingen kunnen worden verkocht, staat in een langverwacht rapport. De raad hoorde er gisteren van maar mag het nog niet lezen.

In het rapport adviseert bureau Newae welke gebouwen gemeentelijk bezit moeten blijven en wat beter weg kan. Niets is heilig, hoorde de raad: zelfs bij kerktorens en molens vraagt Newae zich af of een gemeente die in bezit moet hebben. 

Het rapport lijkt het college wat te ongezouten. Eerst wil het college er een advies bij maken, zei wethouder Sem Stroosnijder. ,,Niet omdat het geheim is, niet omdat we iets achterhouden. Maar we hechten er waarde aan het rapport van een collegeadvies te voorzien omdat dat kan afwijken van het rapport.” 

Sportraad

Dus krijgt de raad het pas op 2 november toegezonden en mag die het op 16 november bespreken. Het rapport is al wel verspreid bij de Sportraad en conclusies zijn besproken met betrokken verenigingen en gebruikers. ,,Ik word daar op aangesproken. Hoe moet ik mij tot die tijd verdedigen?”, vroeg Rens Reijnierse van de PvdA. 

Ook het CDA was boos. ,,Wij willen geen presentatie zonder de onderliggende stukken”, zei Ank Muller. Onnodige heisa, vonden coalitiepartijen LPV en PSR. SGP en VVD hadden ook geen bezwaar tegen de beknopte presentatie van globale conclusies en van de manier waarop het bureau bepaald heeft wat de gemeente kwijt kan en wat beter beschikbaar blijft voor publiek gebruik. Vergaderingsvoorzitter Pim Kraan (POV) riep de raad op ‘omwille van de tijd’ om geen politieke vragen te stellen tot het voorstel er ligt.

Nieuwbouw

In het onderzoek van bureau Newae kunnen zestig gebouwen worden afgestoten door de gemeente. Zestien blijven er over voor sport- en welzijnsdoeleinden. Vier daarvan moeten vervangen worden door nieuwbouw. Voor de rest is een fikse opknapbeurt nodig. Helaas zal dat volgens Newae veel meer kosten dan gedacht. Daardoor wordt niet de gewenste 1.557.00 euro bezuinigd. Er staat namelijk veel minder in de gemeenteboeken gereserveerd dan er nodig is, volgens Newae. Die wil dat oplossen door anders te gaan berekenen.

Specifiek werd het donderdagavond niet. Dat de gemeente van sporthal Baskensburg af wil, is bekend. De hal is na een halve eeuw verouderd en staat te ver af om scholen van dienst te zijn. Welke panden er verder op de verkooplijst staan, is nog even gissen. Wel viel de opmerking dat op termijn de panden van het maritiem MuZEEum ook op de verkooplijst staan. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement