Onderzoek afgerond: Domburgse potvis was niet ziek

videoDOMBURG - De 13,5 meter lange potvis die op 1 december aanspoelde in Domburg, was niet ziek. Dat blijkt uit het nu afgeronde onderzoek dat uitgevoerd is door de Universiteit Utrecht samen met Wageningen Marine Research en Bureau Waardenburg.

De potvis werd op die decemberdag rond 09.00 uur dood gevonden op het strand bij Brooklyn Beach in Domburg. Volgens de onderzoekers leefde de potvis nog toen die strandde. Dat de 15-jarige mannelijke potvis sterk vermagerd was, werd meteen al vastgesteld. Maar aanvullende onderzoeken moesten uitwijzen of het dier misschien ziek was. Dat blijkt niet het geval te zijn. Ook zijn er geen sporen gevonden van trauma, bijvoorbeeld door een aanvaring met een schip. Het dier is evenmin verstrikt geraakt in bijvoorbeeld vistuig. In de maag en de onderzochte stukken darm is ook geen plastic aangetroffen.

Zeeduivel

De conclusie kan daarom worden getrokken dat het dier verzwakt was door vermagering en daardoor gestrand is. Zijn laatste echte maaltijd bestond uit inktvissen die hij had gegeten buiten de Noordzee, vermoedelijk tussen Noorwegen en IJsland, waar de potvis oorspronkelijk vandaan kwam. Vlak voor zijn dood had hij weliswaar nog een kabeljauw en een zeeduivel gegeten, "Maar", zeggen de onderzoekers, "dat is voor een potvis van ongeveer 20 ton, lang niet voldoende."

Waarom de potvis vermagerd was en afdwaalde naar de Noordzee, zal cryptisch blijven, staat in het rapport. "Potvis-strandingen op de kustlijn rond de Noordzee zijn iets van alle tijden en al honderden jaren bekend. Wel is er een gerapporteerde stijging van potvis-strandingen rond de Noordzee in de afgelopen dertig jaar. Dat kan mogelijk worden verklaard door een toename van het aantal migrerende potvissen. Autopsies en aanvullende onderzoeken van gestrande potvissen in de toekomt, moeten meer inzicht geven in de oorzaken van de strandingen." 

Volledig scherm
De potvis die in Domburg is aangespoeld op 1 december 2017. © Lex De Meester
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement