Volledig scherm
De brandweerkazerne aan de Stromenweg in Middelburg. © Eldridge Pentury

Onderdak gezocht voor tachtig jaar oude brandweer-Ford

VLISSINGEN - Waar mag de tachtig jaar oude brandweer-Ford 'Motor 5' staan? De Stichting Brandweerford 1937 zoekt naarstig naar nieuw onderdak. Op 1 mei moet de antieke spuitauto weg uit de kazerne van de Veiligheidsregio Zeeland aan de Stromenweg in Middelburg. De Veiligheidsregio Zeeland heeft de ruimte zelf nodig en het klussen aan de oldtimer zit de bedrijfsvoering in de weg.

Eigenlijk moest de auto al op 1 januari jongstleden weg zijn, maar na vele smeekschriften kreeg de stichting uitstel tot 1 mei, vertelt secretaris en oud-brandweerman Sjaak Vermeulen uit Oost-Souburg. ,,We hadden gehoopt dat we tot augustus konden blijven werken aan de wagen. We willen hem op 15 augustus  bij Rescue 2018 op de boulevard zetten." Nu kan de wagen nog niet rijden. ,,Het gaat niet zo snel", beaamt Vermeulen. ,,We hebben één klusavond in de week, op woensdag." De stichting kreeg de auto in 2003 van de oude Stadsgewestelijke Brandweer, mét de helft van de kas van de personeelsvereniging. De andere helft ging naar dat andere antieke blusvoertuig, de Magirus (anno1931) van Middelburg. De stichting besloot eerst geld te sparen, maar in 2011 begon dan toch het restauratiewerk.  

Tachtig jaar, sinds augustus 1937, hoorde de spuitauto Ford V 8 bij de Vlissingse brandweer. De tweede gemotoriseerde spuit  van het Vlissingse korps gaf destijds met 60 PK, 2000 liter water per minuut bij 7 atmosfeer een fikse vooruitgang in bluskracht. Dertig jaar lang kon de wagen blussen, tot eind jaren zestig. Daarna werd de wagen ingezet bij oefeningen en voor de jeugdbrandweer. Hij verhuisde mee van de kazerne aan de Van Dishoeckstraat naar de Stromenweg.

De Magirus kan daar wel blijven, in zijn speciale nis. ,,Die stichting had aan de Looijerssingel in Middelburg al zelf die uitstalplek bekostigd, dus die verhuisde mee naar de Stromenweg. Wat wij willen, is dat de Motor 5 straks in een soort glazen vitrine bij de Stromenweg staat als 'poortwachter'. Maar dan heb je het zeker over 2019." 

De Machinefabriek, waar ook de hoogaarzen en de stoomhijskraan Schelde 38 hun opknapwerk ondergaan, vindt de stichting niet zo geschikt, vanwege het vele brons en koper op de wagen. Die hallen zijn niet beveiligd. En in een caravanstalling kan niet geklust worden. ,,We gaan volgende week garagebedrijven aan schrijven", zegt Vermeulen.

Meer informatie op www.brandweerford1937.nl 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement