Volledig scherm
Ko Dommisse ligt in het ziekenhuis met een gecompliceerde breuk net boven zijn linkerheup. © Johan van der Heijden

'Nu denk ik wel twee keer na voordat ik mijn mond opendoe'

ZOUTELANDE - Ze is woedend. Wilma van Straten hoorde woensdag dat haar vader met gebroken bekken in het ziekenhuis is opgenomen. Hij corrigeerde twee jongeren voor het rijden met hun scooter over een voetpad. En dat liep volledig uit de hand.

De 70-jarige Ko Dommisse uit Zoutelande zat die woensdag op een bankje in de duinen ter hoogte van het DuneHotel de Distel. Er liepen her en der wat voetgangers over de dijk. Vanuit de verte zag hij een scooter zijn kant opkomen die slingerend tussen de wandelaars reed.

Dommisse, in zijn vrije tijd verkeersregelaar bij de Kustmarathon en toeristenmarkten, twijfelde geen moment en stond op. Hij stak zijn arm uit en maande de bestuurder tot stoppen. Dat lukte. Een jonge vrouw van in de twintig zat aan het stuur met een jongen achterop.

Hij vertelde het tweetal dat ze er niet mochten rijden, omdat het een voetpad was en vroeg ze de duin te verlaten. Daarop sloeg de vlam in de pan, vertelt dochter Wilma van Straten. "Die jongen is afgestapt en schold hem de huid vol: 'Ik heb niks me je te maken, donder op' en scheldwoorden met kanker erin."

Twee vuisten
Vervolgens sloeg de jongen met twee vuisten tegen de borst van Dommisse, die achteruit wankelde en neerviel op de harde klei. "Hij wist direct dat het mis was", vertelt zijn dochter. “Hij kon absoluut niet meer overeind komen.”

Het duo vluchtte per scooter en liet de oudere man aan zijn lot over. Dommisse vroeg een willekeurige voorbijganger hem overeind te helpen. Die hees hem op een bankje, waar hij bleef zitten tot bekenden hem met de auto ophaalden.

In het ziekenhuis bleek dat het foute boel was. Van Straten: "Sinds woensdagavond ligt hij nu in het ziekenhuis in Goes. Volgens de artsen gaat de revalidatie heel lang duren, omdat de breuk gecompliceerd is, net boven zijn linkerheup. Het is de vraag of hij helemaal gaat herstellen."

'Boos en verdrietig'
Van Straten, zelf werkzaam in de zorg, is woest. "Ik weet hoe kwetsbaar ouderen zijn. Dat zo'n sterke gast dan zoveel letsel toebrengt, maakt me ontzettend boos. Wat een laffe daad en zo respectloos."
Ze hoop dat de politie het tweetal pakt. "Een bedrijf in de buurt heeft camerabeelden van het incident en ook buurtbewoners hebben beelden. Hopelijk herkent iemand ze daarop."

Dommisse wordt in het ziekenhuis overstelpt met steunbetuigingen. Hij is geschrokken, vertelt zijn dochter. "Het is een binnenvetter, maar ik zie dat hij boos en verdrietig is. Hij zei tegen me: 'Ik probeer alles goed te doen en mensen op veiligheid aan te spreken. Maar nu denk ik wel twee keer na voordat ik mijn mond opendoe."

De politie neemt de zaak hoog op en spreekt van 'zware mishandeling'. Donderdag kwam een signalement van de jongen naar buiten. "Het gaat om en getinte jongen met kort haar. Hij draagt op dat moment een driekwart broek met een licht shirt." De politie doet onderzoek naar de camerabeelden en vraagt getuigen zich te melden.