Volledig scherm
Kamer van Ter Reede aan de Vondellaan. © Still uit video op YouTube.

Norovirus breekt uit in verpleeghuis Vlissingen: besmette dementerenden afgezonderd

VLISSINGEN - Drie dementerende bewoners van verpleeghuis Ter Reede aan de Vondellaan in Vlissingen zijn besmet geraakt met het norovirus. WVO Zorg probeert uitbreiding van de zeer besmettelijke buikgriep naar de overige 100 bewoners te voorkomen.

Het virus werd woensdag ontdekt. De besmette ouderen wonen samen in een appartementenblok. Ze mogen geen bezoek ontvangen of hun appartement verlaten. Vier medebewoners van hun blok zijn naar andere appartementen overgebracht. In het verpleeghuis wonen mensen met dementie.

“We hopen het kleinschalig te houden", zegt Jaap Wielaart, voorzitter van de raad van bestuur. “Het virus komt vaak voor, vooral in de wintermaanden, maar we willen de mensen die er geen last van hebben zoveel mogelijk beschermen. Het personeel volgt dan ook een strikt protocol voor de hygiëne.” De besmette ouderen maken het volgens Wielaart naar omstandigheden goed.  

Jaarlijks zijn er zo'n half miljoen besmettingen met het norovirus, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Voor ouderen met een verzwakt immuunsysteem kan de buikgriep - met diarree en braken als symptomen -  gevaarlijk zijn vanwege uitdroging. Er zijn geen inentingen of medicijnen om infectie ervan te voorkomen.