Volledig scherm
John de Rijke (links) en Hans van Hal zitten in de Werkgroep Trekdijk uit Nieuw- en Sint Joosland. De werkgroep gaat meepraten over een andere toekomst voor het gebied dan bedrijvigheid, zoals de gemeente Middelburg wil. © Dirk Jan Gjeltema

Nieuwlanders en ondernemers denken samen na over alternatief voor bedrijventerrein Trekdijk

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Dorpsbewoners uit Nieuw- en Sint Joosland en ondernemers uit Middelburg gaan samen nadenken over de toekomst van de Trekdijk langs de A58. Binnen een jaar moet bekend zijn wat zij als de beste ontwikkeling zien voor die plek. Uit alle alternatieven die zij de komende maanden gaan bestuderen, kiezen zij er gezamenlijk één uit.

De Werkgroep Trekdijk - onderdeel van de dorpsvereniging - en de Middelburgse Bedrijven Club (MBC) hebben toegezegd mee te doen aan een nieuwe werkgroep. Van het Wijkteam Mortiere, namens bewoners uit de Middelburgse wijk aan de andere kant van de snelweg, is nog niet bekend of dat meedoet. De gemeente Middelburg zit zelf wel ook in de werkgroep.

De gemeente Middelburg wil aan de Trekdijk een bedrijventerrein aanleggen voor met name logistieke bedrijven. De inwoners van het dorp zijn echter fel tegen, omdat zij niet ingeklemd willen raken tussen een snelweg, een bedrijventerrein en industriegebied Vlissingen-Oost.

Alternatieven

Na de gemeenteraadsverkiezingen is door het nieuwe college besloten opnieuw met alle betrokkenen te overleggen. De werkgroep gaat alternatieven onderzoeken. Als het om woningbouw gaat, heeft zij niet de vrije hand: plannen die slecht zijn voor de Walcherse afspraken over woningbouw zijn verboden. Omgekeerd betekent het echter niet dat nieuwe afspraken over woningbouw op Walcheren bij voorbaat een streep zetten door de bouw van huizen aan de Trekdijk, zegt wethouder Cees Lodder.

Lodder - verantwoordelijk voor het project Trekdijk - verwacht voor de zomervakantie van 2019 een advies van de nieuwe werkgroep. ,,Dat zal één advies zijn, voor één alternatief. Dan kan het college daarover een besluit nemen.'' Waarschijnlijk tijdens de begrotingsvergadering van november 2019 kan de gemeenteraad een oordeel vellen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement