De nieuwbouwwijk Essenvelt in Middelburg wordt een waterrijke wijk. De waterpartijen zijn klimaatmaatregelen: ze moeten helpen bij het opvangen van water na hevige en langdurige neerslag en dus overlast voorkomen.
Volledig scherm
De nieuwbouwwijk Essenvelt in Middelburg wordt een waterrijke wijk. De waterpartijen zijn klimaatmaatregelen: ze moeten helpen bij het opvangen van water na hevige en langdurige neerslag en dus overlast voorkomen. © Peter Buteijn

Nieuwe wijk Essenvelt vanuit de lucht: nog geen huizen, wel veel waterpartijen

MIDDELBURG - Het contrast met de naastgelegen wijken is goed zichtbaar vanuit de lucht. Ook al staan er nog geen huizen, de nieuwbouwwijk Essenvelt in Middelburg wordt duidelijk minder stenig. Reden: klimaatverandering.

Grote waterpartijen gaan er in de toekomst voor zorgen dat de huizen en straten geen last krijgen van overstromingen als het lang en veel regent. Regenwater wordt daar niet meer afgevoerd via riolen maar via vijvers en parkjes. En omgekeerd wordt water ook ondergronds opgevangen, zodat het gebruikt kan worden als het lang warm en droog is en de tuinen van de bewoners juist behoefte hebben aan nattigheid.

De eerste paal voor de vierhonderd huizen wordt eind 2021 pas geslagen.