Volledig scherm
De Rosa Middelburg © Maurits Sep

Nieuwe roos Rosa Middelburg gedoopt voor jarige Zeeuwse hoofdstad

VIDEOMIDDELBURG - De Rosa Middelburg - de speciaal voor de viering van 800 jaar stadsrechten van Middelburg gekweekte roos - is zondag officieel gepresenteerd. Op de Nieuwe Burg is de rode roos gedoopt en voor het eerst getoond aan het grote publiek.

De roos is een initiatief van Middelburg Rozenstad, dat de roos als symbool voor Middelburg heeft geïntroduceerd en al jarenlang het planten van rozen in de stad promoot. De biologische rozenkwekerij De Bierkreek in IJzendijke heeft de Rosa Middelburg opgekweekt.

Dat is een zorgvuldig en vooral langdurig proces, benadrukte Geertje van der Krogt van De Bierkreek. ,,Wij kregen zeven jaar geleden het verzoek om een Rosa Middelburg te maken en dachten: oeioeioei, zeven jaar is eigenlijk te weinig. Je moet een nieuwe roos testen-testen-testen-testen. Want stel dat we hem hier planten en over twee jaar is hij ziek, zwak en misselijk. Dat willen we natuurlijk niet. Een kwekerij in Duitsland had net een mooie roos en die hebben we opgekweekt.''

Twee meter hoog

Een medewerker van de Duitse kweker vertelde dat de Rosa Middelburg niet heel indringend geurt, maar wel sterk is en niet snel ziek wordt. ,,Het is een mooie, eenvoudige rode roos, die anderhalve tot twee meter hoog groeit en meerdere keren per jaar bloeit.''

Tot nu toe zijn er nog maar 26 exemplaren van de Rosa Middelburg. Bij De Bierkreek staan er wel 150 op het veld. Die komen in het najaar te koop. Zondag konden mensen zich inschrijven voor een exemplaar. ,,Volgend jaar hebben we er duizend en het jaar erna drieduizend'', voorspelde Van der Krogt. ,,Dus het komt wel goed.''

Onthulling op de Nieuwe Burg

Volledig scherm
De 'rozenmeisjes' © Maurits Sep

Drie exemplaren staan nu in een obelisk op de Nieuwe Burg in de binnenstad van Middelburg. Ze werden onthuld door de wethouders Arjan Beekman en Chris Simons. Zij werden geholpen door enkele rozenmeisjes met passende namen waarin 'roos' voorkomt, zoals Rosalie.

Stadsdichter Karel Leeftink droeg daarna het gedicht voor dat hij over de Rosa Middelburg heeft geschreven. De tekst is verwerkt in de obelisk. De woorden zijn uit de ringen gesneden die de rozen omgeven. Zangeres Ingrid Borger en de band East of the Sun brachten vervolgens het door Lonne van Liere geschreven lied Mijn Roos Middelburg ten gehore.

De Rosa Middelburg komt later dit jaar dus te koop. Volgens Geertje van der Krogt van De Bierkreek zal de roos ongeveer vijftien euro per struik gaan kosten.