De nieuwbouwwijk Essenvelt in Middelburg wordt een waterrijke wijk. De waterpartijen zijn klimaatmaatregelen: ze moeten helpen bij het opvangen van water na hevige en langdurige neerslag en dus overlast voorkomen.
Volledig scherm
PREMIUM
De nieuwbouwwijk Essenvelt in Middelburg wordt een waterrijke wijk. De waterpartijen zijn klimaatmaatregelen: ze moeten helpen bij het opvangen van water na hevige en langdurige neerslag en dus overlast voorkomen. © Peter Buteijn

Nieuwbouwwijk Essenvelt ligt te laag, twee miljoen nodig voor droge voeten

MIDDELBURG - Essenvelt ligt zo laag en het grondwater staat zo hoog, dat er heel veel extra grond nodig is om te zorgen dat bewoners van de Middelburgse nieuwbouwwijk droge voeten houden. Een tegenvaller van 1,8 miljoen euro voor de gemeente. Toch vindt wethouder Chris Dekker niet dat gekozen is voor de verkeerde plek om vierhonderd huizen te bouwen.

Het poldergebied tussen Middelburg en Oost-Souburg is al jaren in beeld voor een nieuwbouwwijk. Nu blijkt dat gebied zo laag ligt, dat er grote kans is op wateroverlast. De grond ligt op minstens een halve meter onder NAP en op sommige stukken zelfs anderhalve meter eronder. Tel daarbij op de hoge grondwaterstand én het hoge polderpeil en het probleem is duidelijk.

Bodem klinkt ook in

Maar dat is nog niet alles: de bodem klinkt ook nog eens gemakkelijk in. Dus om wegen aan te leggen en huizen te bouwen, is nog meer zand nodig. De volle omvang van deze problemen is pas vorig jaar doorgedrongen, zegt wethouder Dekker.