Volledig scherm
Een maquette van het nieuwe museum in Domburg. © Dam & partners architecten

'Nieuw museum moet iets boven duinen van Domburg uitsteken'


MIDDELBURG – Het nog te bouwen nieuwe Marie Tak van Poortvlietmuseum zal zo’n vier meter boven de duinen van Domburg uitsteken. Dat is volgens voorzitter Arnold van Houtum echt nodig omdat toekomstige bezoekers vanuit het museumcafé de zee moeten kunnen zien.

Hij lichtte woensdagavond tijdens de Vierde Architectentafel in Middelburg de plannen voor het nieuwe museum toe. Het zit nu nog verscholen in een gebouwtje aan de Ooststraat en trekt jaarlijks 10.000 bezoekers. Op verzoek van het college van Veere zijn er plannen gemaakt om in het Nehalenniagebied onder aan de duinen bij Domburg een nieuw en groter museum te bouwen. Architect Cees Dam heeft een ontwerp gemaakt waarin uitgegaan wordt van drie zalen en op de eerste verdieping een café en een terras. De voorzitter: ,,Voor de exploitatie is het echt nodig dat het door ons wordt gerund zodat de inkomsten ten goede komen aan het museum.”

Hij verwacht dat het nieuwe museum, dat aandacht geeft aan Domburg als kunstenaarskolonie, zo’n 20.000 bezoekers op jaarbasis trekt. Het dubbele van nu omdat het beter zichtbaar wordt en meer kunst tentoon kan stellen. De Vlissingse kunstenaar Loek Grootjans verwacht veel meer dan 20.000, zo zei hij. Volgens hem zoeken veel toeristen die Zeeland aandoen naar iets extra’s wat ze kunnen bezoeken.

De Stichting Marie Tak van Poortvliet heeft nog geen concrete datum waarop er begonnen wordt met de bouw. Ze probeert eerst voldoende geld bijeen te krijgen. In totaal is er 4,5 miljoen euro nodig. Van Houtum hoopt dat gemeente en provincie 1,6 miljoen inbrengen. De rest moet komen van cultuurfondsen, leningen en crowdfunding. 

Volledig scherm
Plattegrond begane grond nieuw museum Domburg. © Dam & partners architecten
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement