Volledig scherm
© Luchtfoto Marcelle Davidse

Nieuw- en Sint Joosland niet gerustgesteld door strengere milieu-eisen nieuw bedrijventerrein Trekdijk

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Toekomstige bedrijven bij Nieuw- en Sint Joosland zullen misschien minder stinken dan werd gevreesd, maar de Werkgroep Trekdijk is er nog allerminst gerust op dat het met de overlast voor het dorp gaat meevallen. Vooral over de veiligheid bestaan grote zorgen als er wel een grote transportonderneming komt.

Dat zei Hans van Hal van de werkgroep vanavond op een vergadering van de dorpsvereniging Nieuw- en Sint Joosland. ,,Als er een transportonderneming komt, zullen grote voertuigen de Weizichtweg opdraaien. Grote jongens die steeds groter worden. Ik vertrouw er niet helemaal op dat dat veilig kan worden opgelost”, waarschuwde hij.

De Werkgroep Trekdijk is teleurgesteld in de uitkomst van een jaar lang praten, onderzoeken en onderhandelen. ,,De kous is voor ons ook zeker nog niet af”, aldus Van Hal. ,,Maar we willen als werkgroep niet overhaast reageren.”

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vorige week besloten strengere milieu-eisen in te voeren voor het bedrijventerrein aan de Trekdijk. Wethouder Carla Doorn benadrukte daarom tegenover de Nieuwlanders dat volgens haar wél is geluisterd naar inwoners. ,,Anders was er nu een plan voor een bedrijventerrein met een zwaardere milieucategorie. We zijn tegemoetgekomen aan de wensen vanuit het dorp over de leefbaarheid.”

,,Het grote verschil is minder geur”, stelde Van Hal. Werkgroeplid John de Rijke lichtte dat toe met concrete voorbeelden. ,,Dat betekent bijvoorbeeld geen varkenshouderij, rioolwaterzuiveringsinstallatie of composteringsbedrijf. Maar bedrijven met rundvee, konijnen of soeparoma’s kunnen wel. En nog een paar waarbij je twijfels kunt hebben, zoals afvalverbranding van ziekenhuisafval, vuilophaalbedrijven, straatreinigingsbedrijven en gemeentewerven.”

De Rijke wees er ook op dat in het plan van de gemeente ruimte is voor een route voor landbouwverkeer en zware voertuigen die nu nog vanuit Vlissingen-Oost door het dorp rijden. ,,Als die niet meer door het dorp komen, juichen we dat toe.” Over toegezegde onderzoeken naar de mogelijkheid van een zonnepark en huisvesting van arbeidsmigranten heeft de Werkgroep Trekdijk nog steeds grote twijfels. ,,Wij hebben gepleit voor meer innovatieve oplossingen, maar dat komt niet uit de verf.”

De werkgroep zal de tijd nemen om zich te beraden op volgende stappen. De vergadering van de dorpsvereniging was een eerste tussenstap. ,,We gaan ook in overleg met het bestuur van de dorpsvereniging. En volgende week komen we  weer met de werkgroep bijeen.”