De minigolfbaan in het Nehalenniagebied in Domburg. Eind dit jaar wordt de huur opgezegd en wil de gemeente daar de natuur haar gang laten gaan.
Volledig scherm
De minigolfbaan in het Nehalenniagebied in Domburg. Eind dit jaar wordt de huur opgezegd en wil de gemeente daar de natuur haar gang laten gaan. © Bert Tuk

Na Zoutelande verliest ook Domburg zijn minigolfbaan

DOMBURG - Na dit jaar kan niemand meer in het Nehalenniagebied in Domburg een potje minigolfen. De huur is opgezegd door de gemeente zodat Bert Tuk en zijn vrouw Carla moeten stoppen met de exploitatie van de golfbaan. De gemeente wil daar de natuur een kans geven.

Op de plaats waar nu de golfbaan nog ligt, zou eerst het Marie Tak van Poortvliet Museum komen. Dat gaat niet door omdat de Domburgers daar massaal tegen zijn en het waterschap ook nee zegt. Een mooie kans dus om bij de golfbaan wat vernieuwingen door te voeren, aldus Tuk. Want hij zit al een paar jaar in onzekerheid en heeft daarom niet geïnvesteerd. ,,Telkens is de huur voor één jaar verlengd in afwachting van een definitief besluit over de bouw van het museum.”

Hij denkt niet dat de sloop van de minigolf bijdraagt aan meer natuur in het Nehalenniagebied. ,,De werkelijke natuurwaarden, en zeker de biodiversiteit zullen door herinrichting niet toenemen. Want er ligt daar een druk belopen boulevard en een weg die jaarrond gebruikt wordt door wandelaars, fietsers en auto’s. Maar ook trekkers en ander zwaar verkeer voor opbouw en afvoer van de strandhuisjes rijden daar.”

De golfbaan trekt volgens hem jaarlijks zo’n zevenduizend mensen. ,,Inwoners en toeristen. Het gaat van jong tot oud. Niet alleen families met kinderen. Ook stelletjes, vriendenclubs, groepen ouderen.”

Hij wijst erop dat de waardering voor deze klassieke maar tijdloze voorziening steeds zeldzamer wordt. ,,Helaas is ook de oude minigolfbaan bij Zoutelande, gelegen in de duinen onder het Streefkerkse Huis, enkele jaren terug al gestopt.”