Na de zomer staat stoomhijskraan in het Scheldekwartier

VIDEOVLISSINGEN - Stoomhijskraan Schelde 38 prijkt dit najaar aan de rand van het voormalige Scheldeterrein. De stoomketel is nog niet helemaal klaar en de kraan moet nog in elkaar worden gezet. Maar het einde van de jarenlange renovatiewerkzaamheden komt in zicht.

Secretaris Wesley Sekewael van de Stichting Stoomhijskraan 38 is er blij mee. Het is al bijna vijf jaar geleden dat hij het karkas van de stoomhijskraan redde van de sloop. De studie werktuigbouwkunde die hij destijds deed, is intussen succesvol afgerond. Een volledige baan durft hij tot nu toe niet aan, want eerst moet zijn ideaal ‘een werkende stoomhijskraan 38 op het Scheldeterrein’ zijn verwezenlijkt.

Voorzitter Arjan van Gelder en bestuurslid Ronald den Broeder hebben er net als Sekewael alle vertrouwen in dat de historische hijskraan dit najaar in het Scheldekwartier staat. Dat vertrouwen wordt niet in het minst geschraagd door de inventiviteit en werklust van een grote club vrijwilligers. Zij zorgen er voor dat de kraan straks weer net zo werkt als in zijn werkzame leven van net na de oorlog tot aan de jaren zeventig.