Michiel Inder Rieden staat met zijn vrouw Mary en kinderen Mathijs en Sophie voor de reproductie van De Slag bij de Medway, onderdeel van de Tocht naar Chatham in 1667. Het gezin was uit Engeland overgekomen om de overdracht van zes schilderijen uit de Inder Rieden-collectie aan het muZEEum in Vlissingen luister bij te zetten.
Volledig scherm
Michiel Inder Rieden staat met zijn vrouw Mary en kinderen Mathijs en Sophie voor de reproductie van De Slag bij de Medway, onderdeel van de Tocht naar Chatham in 1667. Het gezin was uit Engeland overgekomen om de overdracht van zes schilderijen uit de Inder Rieden-collectie aan het muZEEum in Vlissingen luister bij te zetten. © Lex De Meester

MuZEEum verwelkomt topstukken

VLISSINGEN - Michiel Inder Rieden staat met zijn vrouw Mary en kinderen Mathijs en Sophie voor de reproductie van De Slag bij de Medway, onderdeel van de Tocht naar Chatham in 1667. Het gezin was uit Engeland overgekomen om de overdracht van zes schilderijen uit de Inder Rieden-collectie aan het muZEEum in Vlissingen luister bij te zetten. Dat gebeurde maandag.

 Het schilderij van de Medway hing tot voor kort in hun woning in de omgeving van het Zuid-Engelse Bath. Michiel Inder Rieden: ,,Nu is er een lege plek aan de muur. Maar ik heb het gevoel dat het hier in Vlissingen meer op zijn plaats is. Het vertelt een belangrijk stuk geschiedenis waar Michiel de Ruyter bij betrokken was. Ik ben zelf naar de Zeeuwse zeeheld genoemd. En mijn grootmoeder van vaders kant was een De Ruyter.”

Michiel Inder Rieden is zoon van de Nederlandse verzamelaar Anthony Inder Rieden. Anthony begon in 1981 met de opbouw van een collectie zeeschilderijen die nu 67 werken omvat. Die zijn nu tot 22 maart voor het eerst publiek tentoongesteld in Museum Bredius in Den Haag. De zes schilderijen, die de verzamelaar in langdurige bruikleen aan het muZEEum geeft, komen na sluiting van de Haagse expositie naar Vlissingen.

De bruikleen van de schilderijen uit de Inder Rieden-collectie is belangrijk voor het muZEEum. Pol Verbeeck, hoofd collectie en expositie van het muZEEum verwoordde het zo: ,,We willen het belangrijkste scheepvaardersmuseum van Nederland worden. Deze schilderijen zijn een enorme versterking.”