Volledig scherm
© Thinkstock

Mountainbikeroute door Walcheren eindelijk rond

DOMBURG - Nu het college van Veere wil instemmen met de mountainbikeroute Dishoek-Zoutelande-Biggekerke, wordt het lang gekoesterde 'Rondje Walcheren' eindelijk een feit.

Burgemeester en wethouders van Veere geven mountainbikevereniging De Zeeuwse Kust de verantwoordelijkheid voor de aanleg, het beheer en de promotie van de deelroute tussen Dishoek, Zoutelande en Biggekerke. Hiermee komt voor De Zeeuwse Kust een langverwachte droom uit. De route in de gemeente Vlissingen is gerealiseerd. De Zeeuwse Kust werkt aan een route in Middelburg en voor de omgeving rond Oost- en Westkapelle wordt overlegd. Het wachten was nog op goedkeuring van Veere over de deelroute tussen Dishoek en Biggekerke, onderdeel van het Vlissingse parcours. 

Quote

We mogen deels door de duinen, het wordt heel mooi

Jeffrey Geerse, De Zeeuwse Kust

Duinen

In de sportnota 2016 werd al gesproken over een MTB-route in Veere. ,,We moesten even geduld hebben, er zijn immers nogal wat partijen bij betrokken, maar we zijn verheugd dat het er nu echt van gaat komen", zegt Jeffrey Geerse, voorzitter van De Zeeuwse Kust. ,,De totale route is straks honderd kilometer lang en is echt een aanvulling op het recreatief aanbod van Walcheren. We mogen deels door de duinen, het wordt echt heel mooi." De route gaat over bestaande (onverharde) paden. Voor de veiligheid is de route goed bewegwijzerd. Bij de werkweg tussen Valkenisse en Zoutelande worden andere weggebruikers geattendeerd op de mountainbikers en er staan gedragscodes op informatieborden waar mountainbikers zich aan dienen te houden.

Lidmaatschapsgeld

Met het vaststellen van de route, reguleert Veere meteen het mountainbiken. Andere grondeigenaren zoals Staatsbosbeheer en het waterschap zijn akkoord en door hun medewerking en fiat kunnen andere kwetsbare gebieden beschermd worden, er komt nu eenmaal een mooie route. Ook is overleg geweest met de dorpsraden, Stichting Duinbehoud en het Routebureau Zeeland. De Zeeuwse Kust verwerkt hun aandachtspunten in de uitvoering van het project. 
De gemeente Veere verleent De Zeeuwse Kust een bijdrage van ruim 11.000 euro voor de realisaties van de deelroutes Dishoek-Zoutelande-Biggekerke, Westkapelle en Oostkapelle. De MTB-vereniging spijkert zelf de rest bij. Geerse: ,,We doen dat uit het lidmaatschapsgeld voor onze club. We tellen nu 120 leden. Onze hoop is dat iedereen die straks het rondje Walcheren wil fietsen, lid wordt van onze vereniging. Zo kunnen we de routes in de toekomst op een goede manier beheren."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
    PREMIUM
    poll / video

    Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

    VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.