Volledig scherm
Rens Reijnierse. © Ruben Oreel

Motie van Treurnis bedoeld om Vlissingse raadsleden wakker te schudden

VLISSINGEN - Een 'Motie van Treurnis' van de Vlissingse oppositiepartijen tegen het college van B en W haalde het donderdag tijdens de raadsvergadering, zoals verwacht, niet.

Maar de voltallige oppositie wilde wel via 'een zwaar middel' - zoals fractievoorzitter Ank Muller van het CDA memoreerde - laten weten dat het college zijn boekje ver te buiten was gegaan.

Torentje van Pantha Rhei

B en W zouden 'door de raad opgelegde geheimhouding' hebben opgeheven en die geheimhouding daarmee 'op ernstige wijze hebben geschonden'. De oppositie verwijt het college vertrouwelijke informatie aan een journalist van de NOS te hebben. Vooral wethouder John de Jonge was de gebeten hond, want hij zou vorige maand in een nieuwsuitzending geheime informatie over het conflict over het torentje van Panta Rhei naar buiten hebben gebracht. De wethouder betoogde echter dat hij op televisie niet meer had verteld dan al eerder naar buiten was gekomen via de lokale media.

'Geschrokken van sfeer'

Leden van oppositie, coalitie en college steggelden geruime tijd over het al dan niet (nog) geheim zijn van diverse stukken. PvdA-raadslid Rens Reijnierse liet vervolgens weten dat de oppositie niet hecht aan geheime bijeenkomsten en beslotenheid. Ze wil daar juist vanaf. Maar Reijnierse, sinds een jaartje weer raadslid, was 'echt geschrokken dat de sfeer in de Vlissingse gemeenteraad in twee jaar tijd 'zo achteruit is gegaan'.

De PvdA'er proeft veel 'achterdocht en wantrouwen' onder raadsleden van diverse fracties. Om onderlinge verhoudingen te herstellen en de sfeer te verbeteren, moeten in het vervolg minder besloten vergaderingen worden gehouden en meer helderheid worden verschaft. Enkele raadsleden uit de coalitiefracties vonden dat Reijnierse de zaken wat te zwaar opnam en schaarden de aanvaringen onder de gebruikelijke politieke gang van zaken.