Monument voor de Scheldewerkers

VLISSINGEN - Daar staan ze dan, de Mannen tussen Staal. Het monument voor de Scheldewerkers, bekostigd uit giften, is vanmiddag veilig in Vlissingen aangekomen vanuit Heerewaarden. 

Daar vervaardigde kunstenaar Joris Baudoin het monument in zijn tuin. Het stalen frame is omvat met beton, veertig betonmolens van elk honderd kilo vol. De acht meter hoge ankerketting lijkt in het niets te verdwijnen, van onderaf bezien. ,,Vooral bij wat bewolking", zegt de kunstenaar. Hij zette het monument vast op de sokkel met de vier laatste klinknagels op de hoeken. Want het zijn echte nagels, die onder de groene coating schuilgaan. 

Vlissinger Rinus van den Anker, zoon van en zelf ook een Scheldewerknemer, zorgde dat Baudoin de technische achtergronden van de klinknagelaars van de Scheldewerf kreeg. Morgen is de onthulling, om 11.30 uur uur op de Peperdijk, vlak voor de ingang van het nieuwe Scheldehof in de Zware Plaatwerkerij. De Deltaband speelt, het Scheldeloodsenkoor zingt. Over een jaar of vijf mag het beeld nog eens verhuizen. Naar de Helling.    

Volledig scherm
Joris Baudoin (oranje hesje) overziet de plaatsing van zijn beeld op het Scheldekwartier in Vlissingen. © Ziggy Marlissa
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement