Volledig scherm
Ontvangst van de (oud)bewoners (vlnr) door René Molenaar, Rob van der Zwaag, Johannes Lekatompessy, een van de eerste Molukkers in Koudekerke; zijn kleindochter Chelsea Prins en John Muller-Patty, voorzitter Werkgroep 65 jaar Molukkers in Koudekerke. © Maurits Sep

Molukkers herdenken komst naar Koudekerke 65 jaar geleden (video)

KOUDEKERKE - De Molukse gemeenschap in Koudekerke herdenkt dit weekeinde dat de eerste Molukkers 65 jaar geleden in het dorp kwamen wonen.

Zaterdag liepen bewoners en oude-bewoners in een optocht naar De Couburg. Daar werden ze ontvangen door een can de eerste Molukkers die in Koudekerke aankwam, Johannes Lekatompessy, zijn kleindochter Chelsea Prins, burgemeester Rob van der Zwaagen wethouder René Molenaar. In de sporthal was tijd voor muziek, dans en ontmoeting onder het thema 'waar kom je vandaan' - dari mana datang.

Zondag stond in het teken van de toekomst. Tijdens de kerkdienst stond de vraag centraal: waar wil je naartoe - mau ke mana?

Woonoord

In 1951 arriveerden tien Molukse gezinnen in Koudekerke. Zij kwamen terecht in een woonoord aan de Vlissingse kant van het dorp. Na een jaar verhuisden ze naar woningen in de Cithershillsingel en omgeving.

De Molukse wijk in Koudekerke is niet groot. In de Cithershillsingel en omliggende straten zijn nog veertien huizen bewoond door Molukkers. Die huizen blijven de komende jaren ook exclusief beschikbaar voor Molukkers. Dat is twee jaar geleden zo afgesproken met Woonburg Walcheren en de gemeente, zei voorzitter John Muller-Patty van de Werkgroep 65 jaar Molukkers in Koudekerke.

Volledig scherm
Optocht vanuit de Molukse wijk naar De Couburg. © Maurits Sep
via YouTube Capture