Zo'n duintrap komt er niet bij Westkapelle. Hij is wegbezuinigd.
Volledig scherm
Zo'n duintrap komt er niet bij Westkapelle. Hij is wegbezuinigd. © Lokerse Architecten

Moderne duintrap in Westkapelle sneuvelt in eerste bezuinigingsronde

WESTKAPELLE - Westkapelle krijgt geen bijzonder duintrap die het minstens vijftig en mogelijk zelfs honderd jaar uithoudt. Hij is al direct gesneuveld in de eerste bezuinigingsronde van het nieuwe Veerse college. 

Het erkent dat die trap op de hele lange duur goedkoper kan zijn dan gangbare trappen. Maar het wil nu zelfs geen 214.000 euro uitgeven omdat dat geld nodig is voor andere dringendere zaken. 

Losse modules

Duintrappen moeten regelmatig vervangen worden. Het vorige college van SGP/CU, VVD en DTV wilde daarom graag bij wijze van proef een nieuwe uitproberen. Een die tegen zand, zout en vandalisme kan en een hele lange levensduur heeft. 

Lokerse Architecten kwam vervolgens met het idee losse modules te gebruiken. Dankzij dat systeem kan een trap verhoogd worden als bijvoorbeeld de duinen aangroeien. In zo’n geval kan de voet van de trap eruit gehaald worden en verplaatst en is het vrij eenvoudig het loopgedeelte opnieuw te monteren.

Quote

Het resterende bedrag van 214.000 euro moest van de gemeente komen

Teruggepakt

De provincie en de Stichting Strandexploitatie Veere waren enthousiast over die nieuwe trap en wilden samen ruim twee ton geven zodat er een bij Westkapelle kon komen. Maar dan moest de resterende bedrag van 214.000 euro wel door de gemeente worden opgebracht.

Oppositieleider Ad Maris (SGP/CU) is erg teleurgesteld dat hij er niet komt. Hij ziet het schrappen zelfs een beetje als een trap na richting ex-wethouder Arie Schot. Hij wijst erop dat zijn partijgenoot zich enorm inzette voor realisatie ervan. ,,Maar omdat hij twee jaar geleden tijdens de onderhandelingen over het toenmalige college PvdA/GL en CDA liet vallen ten gunste van VVD en DTV, wordt hij op deze manier terug gepakt. Dat is niet netjes.”

Ad Maris (SGP/ CU): ,,Een trap na richting oud-wethouder Arie Schot"
Volledig scherm
Ad Maris (SGP/ CU): ,,Een trap na richting oud-wethouder Arie Schot" © Gemeente Veere