Volledig scherm
Standwerker Bertus de Regt in zijn element op de markt (in 2004). © Ruben Oreel

'Mister groentenschaaf' is niet meer

VLISSINGEN - Bertus de Regt domineerde minstens twee decennia de jaarmarkten en braderieën in Vlissingen en Middelburg. 'Mister groentenschaaf' met de innemende lach en hartelijke grappen was tot een jaar op vijf geleden nog vaste gast met zijn stand. Bertus de Regt is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden.

Jarenlang was hij met zijn schaven op tal van Zeeuwse markten te vinden. In Zeeuwse huishoudens is soms de groentenschaaf in de keukenla zelfs naar hem vernoemd: 'de Bertus'. Bij standwerkersconcoursen haalden hij vaak nationale en internationale titels weg.

Merknaam

De Regt is lang ziek geweest, weet oud-marktmeester, huidig havenmeester Theo Marinisse van Vlissingen. ,,Ik kwam hem nog wel eens tegen en het ging elke keer minder met hem. Heel erg zonde. Hij was echt een merknaam. Bertus de Regt was een aanwinst voor je markt. In 'mijn' tijd is de Vlissingse markt drie keer verplaatst: van de Lange Zelke naar de Zeemanserve, naar de Spuistraat en de Aagje Dekenstraat, Bertus was altijd positief. We hadden respect voor elkaars belangen: hij moest zijn boterham verdienen, ik had de regels voor de markt. Hij nam het ook op voor je als dat nodig was. Een collegiale vent, die ook bemiddelde. Hij wilde echt niet dat iemand het standwerkersgilde een slechte naam gaf."

Fenomeen

,,Toen ik begon als marktmeester was Bertus al een fenomeen. In Middelburg, op Dolle Donderdag, de boulevardmarkten, de De Ruyterjaarmarkt. Bij Bertus stonden altijd mensen. Vrouwen, ook veel mannen. Een hoop mensen zijn toch wat schuchter bij een standwerker, bang dat ze er tussen worden genomen. Maar bij Bertus voelde iedereen zich wel op zijn gemak. Je moet ook wel wat in je mars hebben om een groentenschaaf aan een vent te verkopen!"

De familie houdt de uitvaart in besloten kring.