Volledig scherm
In 2017 werd meer alcohol aan jongeren verkocht dan in 2018 in de gemeente Veere. © Getty Images

Minder verkoop van alcohol aan Veerse jeugd

DOMBURG - De Veerse horeca en middenstand verkopen minder alcoholhoudende drank aan de jeugd. Vergeleken met 2017 nam dat vorig jaar fors af, blijkt uit een notitie van het dagelijks bestuur van de gemeente.

In 2017 konden mystery-shoppers zonder problemen bijna overal drank kopen. Vorig jaar in nog maar 39 procent van de gevallen. Zowel in 2017 als vorig jaar bezochten mystery-guests de (drank)winkels en de horeca in de gemeente. Dat zijn mensen van achttien jaar of ouder, maar ze zien er jonger uit. Ze bestellen drank en letten er vervolgens op of er om een ID wordt gevraagd. Dat is namelijk verplicht volgens de Drank- en horecawet. Als dat niet gebeurt, volgt na enige tijd een nieuwe controle. Als er dan opnieuw niet wordt gevraagd om een ID maakt de mystery-shopper zich bekend en maakt een begeleider, een opsporingsambtenaar, een rapport op waarna de gemeente een boete oplegt. 

Volgens het college bleek dat in 2017 die mystery-guests in 82 procent van de gevallen gewoon kregen waarom ze vroegen. Ze deden toen 49 keer een poging alcohol te kopen en kregen dat bij veertig zaken daadwerkelijk in handen.

Vorig jaar voerden ze 72 controles uit en konden ze in 28 gevallen (39 procent) alcohol kopen. Uit die daling blijkt, aldus het college, dat de controles effect hebben. 

Er wordt niet alleen gecontroleerd op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Ook of de sluitingstijden nageleefd worden en of in de horeca altijd iemand is op wiens naam de vergunning staat. De gemeente ontving vorig jaar één melding over een zuipkeet. Daar kan echter weinig aan gedaan worden doen zolang er geen sprake is van overlast.

Festivals

Ook dit jaar gaat de gemeente door met het controleren van de horeca en winkels op het verkopen van alcohol aan minderjarigen. Daarbij wordt weer gebruik gemaakt van mystery-shoppers. Maar ook de eigen controleurs gaan op pad. Ze gaan vooral letten op bedrijven die eerder in de fout gingen of waarover klachten zijn binnengekomen. Dit jaar kunnen ook de festivals als Hrieps en TrekkerTrek erop rekenen dat er gecontroleerd wordt.

Binnenkort krijgen alle horecaondernemers een brief van de gemeente waarin ze kunnen lezen dat er de komende tijd gecontroleerd wordt op het verstrekken van alcohol aan minderjarigen. De gemeente doet dat om zo te bereiken dat de jeugd minder drinkt en de ondernemers bij enige twijfel over de leeftijd altijd om een identiteitsbewijs vragen als iemand alcohol bestelt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement