Volledig scherm
DEN HAAG - Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk in 2014. ANP © ANP

Minder signalen over radicalisering op Walcheren

MIDDELBURG - De Walcherse gemeenten en de politie krijgen minder nieuwe signalen over radicalisering van inwoners, zo blijkt uit een verslag van de gemeente Middelburg.

Ambtenaar openbare orde en veiligheid Marinus Willemsen weet niet hoe het komt dat er minder signalen binnen komen. Hij sluit niet uit dat het komt ‘omdat de meeste al in beeld bij ons zijn’. Maar het kan ook zo zijn, zo vervolgt hij, dat mensen er op het moment minder alert op zijn. Het gaat om alle vormen van radicalisering: niet alleen om moslims die extreme standpunten innemen maar alle inwoners die zich steeds radicaler uiten of gedragen.

Binnen het Veiligheidshuis Zeeland worden meldingen over radicalisering maandelijks besproken tijdens een overleg tussen allerlei overheidspartijen. Volgens Willemsen neemt het aantal gevallen de laatste tijd af. Gemeenten en politie kregen en krijgen signalen van radicalisering van allerlei kanten. ,,Van bezorgde buren tot en met mensen uit de zorg en het onderwijs die iets zien of merken dat ze aan ons kwijt willen.”

Tot nu toe is een Middelburger vervolgd omdat hij geradicaliseerd zou zijn en zich zou hebben aansloten bij een terroristische organisatie. De rechtbank sprak deze R.Z. (24) vorig jaar echter vrij omdat er geen overtuigend bewijs was dat hij daadwerkelijk een trainingskamp van een Syrische terroristische organisatie had bezocht. De rechters vonden het wel bedenkelijk en zorgelijk dat hij in zo’n kamp was geweest. De man is nu opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege een psychotische stoornis.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement