Volledig scherm
© Thinkstock

Middelburgse cafés niet langer open

MIDDELBURG – De sluitingstijd voor de Middelburgse horeca wordt niet verruimd. Met uitzondering van de cafés met een nachtvergunning moeten alle zaken om 02.00 uur sluiten. Burgemeester Harald Bergmann heeft dat besloten na de zes maanden durende proef voor de horeca rondom de Vlasmarkt.

Ze toonde volgens hem aan dat de nachtrust van de omwonenden langer werd verstoord door de tijdelijke verruiming van de openingstijden met één uur. In een notitie aan de gemeenteraad schrijft hij dat het wonen in de binnenstad in trek is en dat de belangen van de bewoners zwaarder moeten wegen dan die van ondernemers. Een aantal cafébazen vroeg vorig jaar namelijk om verruiming van de sluitingstijden. Daarop besloot gemeente tot de proef die eind november eindigde.

Onrendabel

In totaal deden dertien zaken mee aan de proef die op 1 mei startte. In september besloten zes van hen per direct te stoppen met deelname. Vooral omdat dat extra uur voor hen onrendabel was. Het aantal klanten dat tussen 02.00 en 03.00 uur hun zaak bezocht was minimaal. ,,De kosten voor het laatste uurtje zijn daardoor hoger dan de opbrengst.” Volgens de afhakers deden op dat moment nog maar twee cafés echt actief mee aan de proef. De rest zou niet of sporadisch na 02.00 uur nog klanten over de vloer hebben.

  1. Donderdag proces tegen Middelburgse 'Syriëganger'

    Donderdag proces tegen Middelburgse 'Syriëganger'

    MIDDELBURG – Er is geen enkel concreet bewijs dat de Middelburger R.Z. een Syriëganger is, aldus advocaat Bart Nooitgedagt. Toch staat de 22-jarige Middelburger morgen, donderdag, voor de rechtbank omdat het Openbaar Ministerie (OM) hem daarvan verdenkt. De oud-leerling van het CSW zou in 2012 of 2013 een trainingskamp hebben bezocht van Islamitische Staat (IS) of Jabhat al-Nusra, een organisatie die gelieerd is aan Al Qaida. Oktober vorig jaar probeerde hij, aldus het OM, opnieuw naar Syrië af te reizen. Tijdens die poging werd hij in de trein in Duitsland aangehouden.