Volledig scherm
Barbus Conchonius © Wikipedia

Middelburgse aquariumvereniging viert 70ste verjaardag met open dag

MIDDELBURG - Een nog geen decimeter groot aquariumvisje, dat zich het meest senang voelt in scholen, is de Barbus Conchonius, de naamgever van de roemruchte Middelburgse aquariumvereniging die haar zeventigste verjaardag viert.

Voor de club reden om nog wat meer aandacht te vragen voor de jaarlijkse open dag: zaterdag 12 november van 10.00 tot 16.00 uur in het clubgebouw aan Herengracht 52, ook onderkomen van de Sterrenwacht.Voorzitter Jan de Hamer en bestuurslid en onderhoudsman Wim Molegraaf weten niet alle van het alleroudste verleden.

Statuten of oprichtingspapieren zijn er nooit geweest of niet bewaard gebleven. Barbus Conchonius ontstond zeven decennia terug op initiatief van een aantal aquariumliefhebbers, onder wie de heren Reuring, Midavaine en But, de grootvader van De Hamer.

De huidige dertig leden weten dat de club in een huiskamer begon en via onderkomens aan de Rouaanse Kaai en de Bogaardstraat op de huidige ideale stek terecht kwam. In een lokaal van een oeroude kweekschool komen aquaria van 1.30 tot dik twee meter uitstekend tot hun recht. Leden die thuis te weinig ruimte hebben, of van hun partner - meestal na een parket of laminaat vernietigende lekkage - te horen kregen dat het aquarium niet langer werd getolereerd, kunnen zich in het clublokaal uitleven.

Er is ruimte genoeg voor meer leden; in de jaren zestig telde Barbus Conchonius er een tijdje meer dan honderd. "We hebben één jeugdlid van zestien. Maar de rest is de zestig gepasseerd", meldt Molegraaf (74). De 70-jarige De Hamer vult aan dat jongeren de club ook een beetje bij de tijd kunnen brengen.

Een computer hebben veel leden niet. Internet is een onbekend fenomeen en een website wordt node gemist. Zodat veel leden niet weten dat hun Barbus Conchonius voor Nederlandse liefhebbers een Prachtbarbeel is.

Molegraaf en De Hamer vinden het rode visje ook mooi, maar koesteren beiden een andere favoriet. De voorzitter is het meest gek van de clownsvis, de technische man vindt Labeo Bicolor (Vuurstaart) nog mooier. Samen met veel andere aquariumvissen zijn ze te bewonderen op de open dag, zaterdag 12 november van 10.00 tot 16.00 uur.