Volledig scherm
Jan Piet de Klerk wandelt over de Oude Koudekerkseweg in Middelburg. © Lex de Meester

Middelburgse Americana maakt indruk in Los Angeles

MIDDELBURG - Het album Old cold church road van Jan Piet de Klerk klinkt zo Amerikaans dat geluidstechnici in de studio in Los Angeles vroegen of hij in de buurt woonde. “Nee, in Holland”, antwoordde hij. “In Middelburg.”

Jan Piet de Klerk woont aan de Oude Koudekerkseweg in Middelburg. Al dertig jaar. Zijn geboortehuis stond 500 meter van zijn huidige woning. “Ik heb vrijwel mijn hele leven in een straal van twee kilometer van de Oude Koudekerkseweg gewoond. Mijn plaat gaat, letterlijk of figuurlijk, over dingen dicht bij huis. Over mijn persoonlijk leven en over dingen die mij bezighouden of gevormd hebben. De titel Old cold church road is dus geen grapje. Het is een letterlijke vertaling naar het Engels, maar ik bedoel het heel serieus.”

Zijn woonhuis symboliseert het leven dat hij heeft opgebouwd en zo verwoordt hij dat in het titelnummer. “Ik heb in dat huis zoveel meegemaakt. Ik heb er een gezin opgebouwd. Ik heb er een leven opgebouwd. Op de een of andere manier houdt het huis dat vast. Mocht ik ooit nog eens verhuizen, dan laat ik een stukje van mijn leven achter.”

Herkenbare tekst

Ook het openingsnummer van de plaat, 'Hometown', is overduidelijk gesitueerd in Middelburg. Het is een herinnering aan De Klerks stapavonden als tiener in de cafés Seventy Seven en Bar American. “Toch vonden de Amerikanen dat een heel herkenbare tekst. Kroegen met zo’n naam kunnen natuurlijk oom best in Amerika staan. Ik was echt in de wolken dat die mannen zo enthousiast waren over mijn muziek.”

'Hometown' is een bewerking van de een liedje van De Niro, de band waarmee De Klerk twintig jaar geleden in Zeeland aan de weg timmerde. Inmiddels is hij al jaren frontman van JP & The Seeger Session Band, geformeerd naar voorbeeld van de band waarmee Bruce Springsteen elf jaar geleden The Seeger Sessions opnam. De Klerk: “Daarmee spelen we voornamelijk bestaande songs. Eigen liedjes passen niet in dat concept. Op een gegeven moment begon het bij mij te kriebelen. Behalve zanger ben ik ook songwriter. Dus ik ben weer liedjes gaan schrijven voor mezelf.”

Het album bevat zeven liedjes die De Klerk eerst een voor een met een clip op Facebook presenteert. Daarna verschijnen ze op Spotify. Eind april is het album te koop op cd. 

Lees dinsdag in de papieren of de digitale PZC het complete interview met Jan Piet de Klerk