Volledig scherm
Wethouder Johan Aalberts van Middelburg. ,,Op advies van de Provincie verhogen we de OZB extra." © Gemeente Middelburg

Middelburgers gaan nóg meer belasting betalen

MIDDELBURG - De onroerendezaakbelasting (OZB) gaat in Middelburg de komende jaren nog forser omhoog dan een maand geleden was afgesproken bij de vorming van het nieuwe college. Volgend jaar betalen de inwoners niet tien procent, maar 11,9 procent meer.

Om de financiën van de gemeente Middelburg op orde te krijgen, worden de inwoners nog zwaarder getroffen dan de partijen van LPM, CDA, VVD en SGP een maand geleden overeenkwamen. Het nieuwe college vindt dat de OZB ook jaarlijks verhoogd moet worden met de inflatiecorrectie. In het ‘regeerakkoord’, op 14 mei gepresenteerd, staat nog uitdrukkelijk dat die heffing de komende vier jaren niet met die correctie wordt verhoogd en dat het bij een eenmalige stijging van tien procent blijft. Wethouder Johan Aalberts (CDA, financiën) maakte dinsdagmiddag echter bekend dat het college nu toch besloten heeft om die inflatiecorrectie in te zetten. ,,Op advies van de provincie die vindt dat we een structureel stevige maatregel moeten nemen om uit de problemen te geraken." 

Ook kondigde hij een reeks andere maatregelen aan om ervoor te zorgen dat Middelburg financieel gezonder wordt en niet langer onder toezicht staat van de provincie. De subsidies worden de komende jaren niet verhoogd met de inflatiecorrectie en alle gemeentelijke budgetten krijgen te maken met een korting van één procent. Aalberts: ,,Met uitzondering van het wegenonderhoud. Daar kunnen we echt niet nog meer op bezuinigen.” Wel wordt de toeristenbelasting verhoogd en komt er een gedifferentieerd tarief. ,,Wie zijn bed meeneemt gaat minder betalen, wie in Middelburg slaapt in een hotel of iets vergelijkbaars, betaalt straks meer.”

Het college vindt ook dat er veel efficiënter gewerkt moet worden binnen het sociaal domein zoals Orionis, Jeugdzorg en Wmo. ,,Daar zijn we jaarlijks vier toe vijf miljoen meer aan kwijt dan dat we krijgen van het Rijk.” Volgens hem moet daar op jaarbasis een half miljoen worden gewonnen door het werk anders en beter te organiseren.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement