Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Middelburg zoekt plek 63 statushouders

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg zoekt naar particuliere verhuurders en woningeigenaren die vluchtelingen met een status willen huisvesten. Dat kan in een woning, een appartement of een kamer.

Deze statushouders hebben een verblijfsvergunning en mogen vanuit het asielzoekerscentrum doorstromen naar een gewone woning. Ze krijgen in principe voor vijf jaar een vergunning om in Nederland te wonen.

Tussentijds wordt gekeken of de situatie in het land van herkomst verbeterd is en kan een vergunning ingetrokken worden. Na vijf jaar kunnen ze in aanmerking komen voor een vergunning voor onbepaalde tijd.

Voor dit jaar moet Middelburg nog 63 statushouders huisvesten. En de gemeente weet nu ook al dat in de eerste helft van 2017 dat er 37 zijn.

Volgens beleidsambtenaar Harry Siebelink is in het recente verleden ook al eens een dergelijke oproep gedaan, samen met de gemeenten Veere en Vlissingen, om statushouders te huisvesten. Dat leverde maar enkele reacties op. Toch probeert Middelburg het nu opnieuw, omdat het de gemeente niet lukt om zelf al die 63 statushouders te plaatsen. "Een deel zal wel lukken, maar niet allemaal", aldus Siebelink. Deze keer werkt Middelburg niet samen met Veere en Vlissingen, omdat die twee gemeenten een veel kleinere wachtlijst hebben. "Daar is meer sociale woningbouw", geeft hij als verklaring.

De LPM vindt dat bij de huisvesting van statushouders de buurt geïnformeerd moet worden. Zeker als het om een grotere groep gaat, zo blijkt uit vragen van de raadsfractie. Als voorbeeld wordt gewezen naar het plaatsen van een groep jongere statushouders in het Graaf Mauritshuis aan de Koepoortstraat. Volgens de LPM voelde de buurt zich voor een voldongen feit geplaatst.